Hiljaa virtaa Rappaatlahti

Työhä tiijättäkkii, mie oonki Konnevee poikii! Meillä on järvi nii lähellä rantaa, että pääsee uimaan jos haluaa, ei tartte kuivalla maalla uija.

Jos Konneveestä ei satu saamaa muikkua, nii myö syyvääkii särkee, ku se kasvattaa sitä järkee. Jos meiltä leipä loppuu, nii syyvääkii rieskoo, jos vehnäne loppuu nii myö syyvääkii täätekaakkuu.

Se männöö vähä sil viisii, että isännät leipoo iltasella emäntiä ja aamulla emännät tekee kahemuna kaaku varre kanssa ja elämä senku hymyilöö.

"Konnevesi on järvien ja metsien pitäjä", näin lukee taulussa lähellä kirkonkyllää. Etenkin ennen ja vähenevässä määrin vieläkin rantapuissa kukerteli metsot, teeret ja muut kanalinnut, elämä oli silloin elämää.

Nyt Rappaatlahdella on rantapuissa valvontakameroita taltioimassa kalamiehiä ja muita siellä asioivia ja kulkevia koppelin korjaajia. Niiden pitäminen on moraalisesti kyseenalaista.

En tiedä, puretaanko kameroitten sisältö kirkkoherran virastossa, kulttuurilautakunnassa, sosialistitoimistossa. Kunnanhallitus, määrätynlaista leikkiä?

Maailma muuttuu Eskoseni. Nyt kevään koittaessa sille samaiselle rannalle saattaa tulla uusia varoitustauluja sorsille, että täällä on käytössä erittäin tiukat säännöt maanomistajan edustajan toimesta.

Ja kun sorsilla ei ole maanomistusoikeutta, niin tietävätpä pysyä siitä Konneveden pitäjän arvokkaimmasta kullatun mullan rannasta mahdollisimman kaukana - ja asia koskee myös kuikkia ja muita vesilintuja, sekä Variksia.

Minulla ei ole kalastusoikeutta Rappaatlahdella, mutta eipä ole maita eikä mantujakaan.

PEKKA VARIS Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu