Sopivien sijaan päteviä ehdokkaita

Jos itse palkkaisin työntekijää vaativaan asemaan, toivoisin, että hänellä olisi pitkäaikaista ja vankkaa kokemusta omasta alastaan, vuosien tuomaa ymmärrystä arkielämästä ja annos tervettä itsetuntoa, sekä laajaa yleistietoa muustakin kuin omasta alastaan.

Urheilijoilla, iskelmätähdillä, misseillä ja muilla julkisuuden henkilöillä saattaa hyvinkin olla piileviä synnynnäisiä kykyjä hoitaa valtakunnallisia kysymyksiä, mutta useimmiten ja todellisuudessa kyky hoitaa valtionkoneiston asioita syntyy aivan muilla tavoin.

Pelkkä kiihkeä halu hoitaa asioita, päästä korkealle paikalle ja saada itseään esille ei riitä. Ei myöskään riitä, että naama on tuttu televisiosta tai on muuten esiintynyt kyseenalaisissa yhteyksissä julkisuudessa.

Onko näillä julkisuudenkipeillä ja yli-innokkailla kansanedustajaehdokkailla todellakaan mitään annettavaa tai mahdollisuuksia vaikuttaa tärkeisiin eduskunnassa tehtäviin päätöksiin omilla mielipiteillään, edellyttäen että heillä sellaisia edes on? Todellisuudessahan päätökset tekee aina puolueen johto, jonka äänestysohjeita rivikansanedustajan on seurattava uskollisesti.

Aivan yhtä hyvin voitaisiin puolueen "viralliselle ja ainoalle edustajalle" antaa vain tietty määrä vaaleissa annetun kannatuksen mukaisia ääniä ilman että tarvitaan pariasataa "kansanedustajaa" painamassa nappia puolueen johdon käskyjen mukaan. Tällaisia napinpainamisautomaatteja tuskin tarvitaan maan hallinnon huipulla. He ovatkin vain julkkisehdokkaina keräämässä puolueellensa ajattelemattomien äänestäjien ääniä.

Kuinka saisimme puolueet ymmärtämään, että olisi niiden oma etu panna ehdolle ainoastaan päteviä ehdokkaita "sopivien" sijaan? Mikähän puolue uskaltaisi tehdä aloitteen?

OLA J. KETOLA Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut