Terveet sairaiden asiantuntijoina

Miten saataisiin myönteinen muutos aikaan siinä, että mielenterveyden ongelmista ja varsinaisista mielisairauksista kärsiviä alettaisiin pitää asiantuntijoina tässä omassa asiassaan? Milloin mielenterveysalan seminaareihin ja koulutustilaisuuksiin kutsuttaisiin asiantuntijoina myös omakohtaisesti mielenterveysongelmista kärsiviä?

Olisi suuri muutos, jos oltaisiin aidosti kiinnostuneita omakohtaisen kokemuksen kautta saadusta tiedosta ja asiantuntemuksesta. Nythän mielenterveysalan asiantuntijana poikkeuksetta esiintyy ihminen, joka pitää itseään täysin terveenä ja mielenterveyden ongelmista kärsimättömänä. Toisen puolesta tekeminen on helppoa, mutta hyväksi tekeminen ja syvällinen ymmärtäminen huomattavasti vaikeampaa.

Mielenterveyden ongelmia koskevat ennakkoluulot aiheutuvat paljolti siitä, että asianosaiset eli mielenterveyden ongelmista kärsivät eivät ole saaneet kertoa sairaudestaan. Sen ovat tehneet muut tahot: terveet hoitajat, lääkärit, juristit ja terveinä itseään pitävät.

Näiden muiden näkökulma on ollut jollakin tavoin asenteellinen ja vino. Myös psykiatrien ja psykologien näkökulmaa on aina värittänyt oirekeskeinen asenteellinen lähtökohta.

Monet auktoriteeteista eivät ole eläneet psyykkisistä ongelmista kärsivien ihmisten kanssa. Eivätkä he lääkäreinä ole olleet kiinnostuneita ihmisten kokonaisvaltaisesta elämän hahmottamisesta. He ovat olleet kiinnostuneita oireista ja niiden syistä sekä diagnooseista. Sairauden hoitaminen ja paneutuminen hoidettavan elämäntilanteeseen vaatisi pitkäjänteisyyttä ja aitoa ihmisyyttä.

ASKO HUSSO Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut