Kolmasosa yrityksistä naisten perustamia

Starttirahan turvin aloitti viime vuonna Jyväskylän työ- ja elinkeinotoimiston alueella yritystoiminnan kaikkiaan 270 yrittäjää. Heistä palkkatyöstä, opiskelemasta tai kotityöstä yrittäjäksi siirtyneitä oli 166 ja työttömiä 104 henkilöä.

Edellisvuonna yritystoiminnan starttirahalla aloitti 389, joista 258 muuta yrittäjäksi siirtynyttä ja työttömiä oli 131, joten määrä laski 30 prosenttia. Taloudellisen taantuman aikana on entistä hankalampaa löytää palveluille ja tuotteille markkinoita.

Yrityksistä oli naisten perustamia 35 prosenttia. Yhteensä 94 naisten perustamaa yritystä starttasi viime vuonna, vuonna 2008 vastaava luku oli 139 (36 prosenttia).

Naisten perustamien yritysten osuus on vaihdellut koko starttirahajärjestelmän historian ajan vuodesta 1984 saakka 33-37 prosentin välillä. Naisten perustamat yritykset olivat viime vuonna 78-prosenttisesti palvelualoilla toimivia, kaupan alan yrityksiä oli 19 prosenttia ja muita yrityksiä 3 prosenttia.

Starttirahan tavoitteena on edistää uuden yritystoiminnan syntymistä ja työllistymistä. Tuella turvataan yrittäjän toimeentulo sinä aikana, jolloin hän käynnistää ja vakiinnuttaa yritystoimintansa.

Starttirahaa ei myönnetä automaattisesti kaikille yritystoimintansa aloittaville. Työ- ja elinkeinotoimisto selvittää, onko starttirahalla aloittavalla yrittäjällä edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Myös kilpailua vääristävä vaikutus selvitetään.

Arvioinnin eli starttirahalausunnon tekee Jyväskylän seudulla Tuhansien Järvien Uusyrityskeskus. Eri yrityspalveluorganisaatioiden palvelut aloittaville yrittäjille ovat saatavilla Jyväskylän seudun Yrityspalvelukeskus Luotsissa.

Selvitysten mukaan starttirahaa saaneista yrityksistä on viiden vuoden kuluttua toiminnassa lähes 80 prosenttia, kun muiden yritysten henkiinjäämisprosentti on noin 60.

Starttirahayritysten korkeaan eloonjäämiseen vaikuttaa taustalla oleva yrittäjyyskoulutus sekä asiantuntijan arvio yrityshankkeen menestymismahdollisuuksista eli niin sanottu starttirahalausunto.

Starttiraha on vaikuttanut myönteisesti yrityksen perustamisen alkuvaiheessa nopeuttaen ja mahdollistaen yrityksen perustamisen. Myös välilliset työllisyysvaikutukset ovat hyviä, sillä yksinyrittäjä on myöhemmin voinut palkata lisähenkilöstöä yritykseensä. Selvitysten mukaan lisähenkilöstön palkkaaminen tapahtuu useimmiten yrityksen ensimmäisen toimintavuoden aikana.

Työ- ja elinkeinotoimisto tukee aloittavia yrityksiä myös yrittäjäkoulutuksella, jota hankitaan vuosittain. Vuonna 2009 työllisyysmäärärahoja toimisto käytti aloittavan yrittäjän tukemiseen 1,3 miljoonaa euroa.

VUOKKO MARTTILA Työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.