Pois Afganistanista

Maailman suurin sotilasmahti Yhdysvallat käy imperialistista sotaa pienessä ja köyhässä Afganistanissa, toisella puolella maapalloa. Yhdysvaltojen apuna sodassa on laaja liittoutuma sen Nato-liittolaisia ja -kumppaneita. Ikävä kyllä myös Suomi on eduskunnan yksimielisellä päätöksellä viety mukaan tuhoisaan sotaan. Suomi on sodan osapuoli ja sotaa käyvä maa.

Yhdysvallat on laajentamassa sotatoimia Afganistanissa ja se on vaatinut myös muilta mailta lisäjoukkoja. Suomen hallitus on päättänyt jatkaa seikkailupolitiikan ja hännystelyn tiellä valmistellen lisäjoukon lähettämistä sotatantereelle, vaikka useat maat valmistelevat jo joukkojensa kotiuttamista.

Afganistanin sota osoittaa, kuinka tuhoisalle ja vaaralliselle tielle Naton toimintaa osallistuminen Suomen vie. Toisin kuin sotapropagandassa väitetään, Afganistanissa ei ole kyse rauhanturvaoperaatiosta vaan miehitys- ja sisällissodasta, jossa aiheutetaan valtavaa tuhoa, kärsimystä ja kuolemaa ennen muuta siviiliväestölle. Sodalle ei näy loppua, ellei konfliktiin haeta ratkaisua poliittisten neuvottelujen kautta.

Suomalaisjoukkojen lähettäminen Afganistaniin on osoittautunut yhä selvemmin vakavaksi virheeksi. Eduskunnan ei pidä hyväksyä lisäjoukkojen lähettämistä vaan on ryhdyttävä välittömästi toimiin joukkojen kotiuttamiseksi.

Suomen on hylättävä Nato-kumppanuus ja optiot Nato-jäsenyydestä. Suomen mahdollisuudet toimia rauhanvälittäjinä paranevat, jos Suomi ei ole sodan osapuoli. On korkea aika palata sotilaallisen liittoutumattomuuden ja rauhanpolitiikan tielle. Afganistanin operaatioon ja asevarusteluun käytetyt varat tulee suunnata köyhyyden poistamiseen Suomessa ja Afganistanissa.

MAURI JUKARAINEN puhenjohtaja MARJA PETÄJÄNIEMI sihteeri SKP:n Kypärämäen osasto ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu