Kannustavia haasteita

Olen ilokseni saanut olla mukana luomassa uutta maakuntasuunnitelmaa Keski-Suomeen. Masu virittelee meitä kohti vuotta 2030. Maakuntaohjelma 2011-2014 eli Mao tähtää neljän vuoden päähän. Toivottavasti nämä upeat asiakirjat ohjaavat meitä oikeille urille vireässä maakunnassamme.

Keskipisteenä suunnitelmissa on hyvinvoiva kansalainen. Hyvinvointiin kuuluvat kokonaisvaltaisesti niin työ, kulttuuri kuin asuinympäristökin. Keuruulaisena korostan kolmea tärkeää seikkaa: maakunnan reuna-alueet päätöksenteossa, väestön ikääntyminen ja nuorisotyöttömyys.

Reuna-alueet ovat tärkeitä yhteiselle Keski-Suomelle. Masun tulee huomioida muutkin kuin kehitysvyöhykkeen alueen kunnat.

Jämsä-Jyväskylä-Äänekoski -kehitysvyöhykkeen sanotaan luovan hyvinvointia koko maakuntaan. Sitä pitäisi kuitenkin pystyä mittaamaan konkreettisesti, jotta kaikki seutukunnat uskoisivat vyöhykkeen hyötyihin ja tekisivät sinänsä hyvän asian eteen töitä.

Keuruulla yrittäjäjärjestö, kehittämisyhtiö ja kaupunki tutkivat uusia ja vanhoja keinoja omien kuntalaisten hyvinvointia takaamaan. Uskon että näin on muillakin seutukunnilla. Reuna-alueilla korostuu yhteisöllisyyden voima: yhteistyötä ja päätöksiä tehdään rinta rinnan, nopeasti ja tehokkaasti.

Mutta nopeus ja tehokkuus eivät ole valtteina väestön ikääntyessä. Esimerkiksi Keuruun ja Joutsan seutukuntia odottaa tie, jolla kuljetaan ikäihmisiä arvostaen kohti pian tulevaa perusturvan työvoimapulaa. Houkutteleva asuinympäristö ja työntekijän hyvinvointi ovat tärkeitä valtteja, mutta muitakin keinoja on löydyttävä, jotta vanhukset saadaan laadukkaasti hoidettua. Koko maakunnan apu on tarpeen.

Nuorten työttömyyden ehkäisyn pitää lähteä jo kodeista ja kouluista. Kannustetaan nuoria näkemään työnteon merkitys hyvinvoinnille ja tuetaan heitä pitkävaikutteisilla, motivoivilla tukimuodoilla. Nuori on itse tulevaisuutensa keskiössä. Koulutuksen tulee vastata nykytyöelämän haasteita.

Keski-Suomen liitto on kiitettävän viisaasti ottanut mukaan ison joukon arvioimaan maakuntasuunnitelmaa. Kunnat, valtuutetut ja kansalaiset voivat kertoa kantansa monin tavoin. Tyytyväinen kansalainen syntyy yhteisöllisyydestä ja osallisuudesta myös päätöksenteossa.

SARI SAARINEN (kok.) kaupunginhallituksen 1. vpj. Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.