Ahkeraa opiskelua ei aina palkita

Työllisyyttä parantamaan tarkoitettu laki omaehtoisesta opiskelusta ei sovellu yliopisto-opintoihin. Valmistuin yhteiskuntatieteiden maisteriksi joulukuussa 2008. Sain opinto-oikeuden toiseen YTM-tutkintoon myös joulukuussa 2008 ja sain opintorekisteriini merkinnän viimeisestä pakollisesta opintosuorituksesta myös tähän toiseen YTM-tutkintoon vain päiviä sen jälkeen kun valmistuin yhteiskuntatieteiden maisteriksi. Tavoitteena oli tuplatutkinto, mutta opintorekisteriviiveen seurauksena sain ainoastaan yhden tutkinnon yliopistosta ulos joulukuussa 2008.

Onni onnettomuudessa. Kun aloitin uudessa työssä tammikuussa 2009, huomasin pian täydennyskoulutustarpeita. Päätin olla ottamatta toista tutkintoa ulos, sillä halusin laajentaa osaamistani opiskelemalla tilastotieteen perusopinnot.

Tammikuussa 2010 tapahtui käänne. Lähemmäs sata ihmistä irtisanottiin ja työntekoni loppui määräaikaisen työsopimukseni ehtojen mukaisesti. Mutta onni onnettomuudessa oli, että voisin saattaa työllistymiseni kannalta tärkeät tilastotieteen perusopinnot päätökseen uuden, vuoden 2010 alussa tulleen, omaehtoisen opiskelun lain turvin ja turvata toimeentuloni ansiosidonnaisella päivärahalla siihen asti kunnes saan töitä. Toinen reitti saattaa opinnot päätökseen oli osoittautua sivutoimiseksi opiskelijaksi työssäololla. Kun kysyin TE-toimiston virkailijalta, että olisiko viisainta ottaa paperit ulos, tätä ei missään nimessä suositeltu.

Sitten virheet. Keskusteltuani virkailijoiden kanssa valitsin reitin numero kaksi eli pidin itseäni sivutoimisena opiskelijana, koska olin opiskellut vain sivutoimisesti ja pykälät näyttivät täyttyneen. Ollakseen sivutoiminen opiskelija, täytyy töiden ohella opiskella, TE-toimiston virkailijan mukaan (23.2.2010) noin 5 op/kk, mutta ei yli 5,5 op/kk, ettei ylitä päätoimisen opiskelijuuden rajaa. Ehto ei tullut täyteen. TE-toimiston päätöksen mukaan olen ollut 1.1.2010 alkaen päätoiminen opiskelija. Arkiymmärryksen sivutoimisuus tarkoittaa siis lakiymmärryksessä päätoimisuutta. Olin ahkeroinut, mutten juuri oikeaa määrää. Reittiä numero 2 valittaessa tämä seikka ei tullut omaan, eikä virkailijoiden mieleen.

Eipä hätää. Valittiin siis reitti numero 1. Uuden lain omaehtoisesta opiskelusta tulisi mahdollistaa päätoiminen opiskelu työttömyysturvalla, sillä olinhan nyt virallisella päätöksellä päätoiminen opiskelija. Uusi laki ei sovellu tapaukseeni, koska tutkintoni on jo valmis, joten mielekästä opintokokonaisuutta ei voida enää rakentaa. Olen siis samaan aikaan päätoiminen opiskelija ja en ole päätoiminen opiskelija.

Sitten opetus. Käydessäni ensimmäistä kertaa TE-toimistossa vastasin rehellisesti virkailijan kysymykseen keskeneräisistä opinnoista. Totuuden vierestä puhuminen olisi säästänyt sievoisen määrän aikaa, energiaa ja turvannut toimeentuloni. Toinen virheeni oli luottaa virkailijaan, jonka mielestä minun ei kannattaisi ottaa papereita ulos yliopistolta. Kolmas virheeni on ollut uskoa jatkuvan oman osaamisen kehittämisen paradigmaan ja ahkeroida myös töiden ohessa. Rehellisyys, luottamus ja ahkeruus ovat sen luokan syntejä, että niistä sietääkin saada oikeutetun rangaistuksen.

ANSSI VARTIAINEN YTM (25.2.2010), työtön työnhakija (26.2.2010) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu