Yö kivun ja avun talossa

Kun astun liukuovesta sisään, joudun hyvin erilaiseen maailmaan. Maailman nimeltä ensiapupoliklinikka. Kaikki paikat ja nurkat täällä ovat minulle tuttuja. Oikealla triage-hoitaja jututtaa uutta potilasta. Hän vilkaisee minuun nopeasti ja hymyilee. Seuraavassa ikkunassa sihteeri kirjoittaa potilaan tietoja tietokonejärjestelmään. Ensiapupoliklinikka elää ja jo tästä tulee hyvä mieli.

Ensiavuassa erikoissairaalahoidon ja perusterveydenhuollon päivystykset ovat saman katon alla. Olen tulossa perusterveydenhuollon yöpäivystykseen. Vaihdan vaatteet ja puen valkoisen takin, käynnistän tietokoneen. Tulen tavallisesti töihin ainakin puoli tuntia aikaisemmin ja kierrän jokaisen ensiapualueen ja käyn tervehtimässä kaikki. On helppo aloittaa päivystys, kun tietää, kenen kanssa joutuu tekemään tiiviistä yhteistyötä.

Perusterveydenhuollon päivystyksessä potilaiden tapaukset ovat hyvin erilaisia. Heitä on monen ikäisiä aina vauvasta vanhuksiin ja heidän vaivansa ovat erilaisia.

Hoitajillamme on taito ottaa tämä huomioon. Hoitajathan tavallisesti ovat potilaan ensimmäinen kontakti hoitoa aloitettaessa. Jokaiselle on kuitenkin löydyttävä oma lähestymisen tapa.

Perusterveydenhuollossa potilaita on 34 000 vuodessa, heistä noin 10 000 tulee yöaikaan.

Jokainen päivä on erilainen. Joskus tilanne on niin ruuhkanut, että on pakko kutsua ylimääräinen lääkäri kotoa. Jos erikoissairaalan päivystyksessä tilanne on rauhallinen, tulevat hoitajat sieltä terveyskeskuksen puolelle auttamaan.

Yhteistyömme sujuu kuin hyvässä orkesterissa. Yksi ottaa sydänfilmin, toinen valmistaa potilasta haavan ompelemista varten. Kolmas soittaa, että käsimurtuman saanut potilas jo valmis repanaatiota varten kipsihuoneessa. Osa ottaa vastaan uusia potilaita.

Vitsailen joskus, että työssämme on nyrkkisääntö. Lääkäri, hoitaja, lääkintävahtimestari, röntgen- ja laboratoriohoitaja toimivat yhdessä kuin sormet nyrkissä - silloin meillä onnistuu kaikki. Silloin voimme parhainten auttaa apua tarvitsevia.

Arvostan hoitajiemme taitoa ja kokemusta. Heidän kanssaan on helppoa ja turvallista tehdä yhteistyötä. Vaikka heillä on omat huolet ja perheet, jäävät ne kaikki ensiavun oven ulkopuolelle.

Joka päivä uusi työvuoro kiirehtii antamaan apua sitä tarvitseville ja pelastamaan maailmaa. Olen onnellinen, että voin muutaman kerran kuukaudessa olla tässä mukana.

IRENA KALLIO lääkäri Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu