Kuka perkaisi tukiviidakon?

Olen viidennen vuoden yliopisto-opiskelija. Ennen nykyisiä opintojani opiskelin pari vuotta AMK:ssa, jonka jätin kesken päästyäni yliopistoon.

Opintotukikuukaudet on käytetty loppuun. Lisätukea myönnettäisiin, jos olisin roikkunut AMK:ssa puolitoista vuotta kauemmin ja ottanut paperit ulos. Opintotukijärjestelmä siis kannustaa opintojen suorittamiseen pitkän kaavan mukaan.

Opintotuen loputtua täysipäiväiselle opiskelijalle jää vaihtoehdoksi toimeentulotuki. Valitettavasti sitäkään ei minulle voida myöntää, koska vuokrakaksiossa kanssani asuvalla tyttöystävälläni on nostamatonta opintolainaa. Se, että itse olen nostanut karvan alle 15 000 euroa pankkilainaa rahoittaakseni elämiseni ei siis riitä.

Vaikka viitekorko onkin nyt huomattavan alhainen ja valtion takaamassa opintolainassa marginaali on vain 0,5 prosenttia, on jo pelkkä ajatus siitä, että tyttöystävä kustantaisi opiskeluaikaisen kumppaninsa elämisen pankkilainalla täysin kohtuuton ja jopa härski.

Olen siis väliinputoaja, joka ei ole oikeutettu kuin korkeintaan 250 euron asumistukeen. Ylimenevä osuus vuokrasta, sähkö, vesi, jokapäiväinen leipä ja leivänpäälliset tulisi maksaa kämppäkaverin pankkilainalla.

Muistelen lämmöllä vuotta 2007, jolloin jouduin lopettamaan opintojen ohella työskentelyn jo syyskuussa ja palauttamaan muutaman opintotuen ylitettyäni silloisen vuositulorajan n. 11 000 euroa. Järjestelmä pyrkii siis aktiivisesti estämään myös säästämisen.

Tilanne olisi varmasti kierrettävissä jotenkin. Yksi esiin noussut vaihtoehto olisi vaihtaa tyttöystävä poikaystävään. Tällöin kämppäkaveriani ei enää tulkittaisi elatusvelvolliseksi. Tämä kertoo, että myöskään seksuaalinen tasa-arvo ei toteudu nykyjärjestelmässä. Erikseen asumiseen kannustaminen ei ole mielekästä myöskään ekologisessa tai missään muussakaan mielessä.

Jonkun rohkean ja vaikutusvaltaisen tulisi astua rehottavaan tukiviidakkoon viidakkoveitsellä. Samoissa talkoissa voitaisiin nykyinen byrokratiakoneisto repiä juurineen.

En valita siksi, että kokisin minun elättämiseni olevan yleisesti ottaen yhteiskunnan velvollisuus. Valitan lähinnä siksi, että tukijärjestelmän kannustimet ovat pielessä.

KATKEROITUNUT KANDIDAATTI Poikkeuksellisesti julkaisemme kirjoituksen nimimerkillä. Toimitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.