Jyväskylä on Alvar Aallon kaupunki

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa (7.2.) oli raflaava otsake: Jyväskylän Aalto-kokoelmaa ei pidä pilkkoa. Kirjoituksessa viitattiin Alvar Aalto -säätiön aikeeseen perustaa Helsinkiin Alvar Aalto -muotoilukeskus.

On hyvä, että asiasta kirjoitetaan. Myös kriittiset kannanotot ovat tervetulleita, koska ne antavat hankkeen vetäjille ajattelemisen aihetta ja kenties uutta tietoa, jolloin lopullinen idea saadaan kirkkaammaksi. Toinen asia on kuitenkin puutteellinen tieto ja väärät tulkinnat.

Jyväskylässä ei ole mitään museon Aalto-kokoelmaa, vaan lukuisa joukko erilaisia kokoelmia, joissa on lähes 2 000 esinettä ja pienoismallia, yli 100.000 piirustusta ja yli 20 000 valokuvaa. Museon perusnäyttelyssä on esille murto-osa. Loput ovat säilytys- ja arkistotiloissa Jyväskylässä.

Kokoelmilla on myös monta omistajaa. Säätiö omistaa lähes kaikki pienoismallit, piirustukset ja osan valokuvista. Suurin esinekokoelma kuuluu Jyväskylän kaupungille, mutta muita omistajia ovat säätiön lisäksi Artek ja parikymmentä kuntaa, seurakuntaa ja yksityistä tahoa. Ainuttakaan kokoelmaa tai esinettä ei olla siirtämässä Helsinkiin vastoin omistajan tahtoa.

Itse muotoilukeskusta ei ole missään vaiheessa kaavailtu Jyväskylän Alvar Aalto -museon kilpailijaksi tai korvaajaksi. Kooltaan keskukselle ajateltu tila olisi noin puolet museon näyttelytilasta. Myös näyttelyn sisältö painottuisi toisin kuin museossa, jossa perusnäyttelyn on annettava kattava kuva Aallon elämäntyöstä. Helsingissä painopiste olisi Aallon design-tuotannossa, josta olisi esillä 100-200 esinettä. Arkkitehtuuri ja Aallon elämäntyö esitetään audiovisuaalisin keinoin. Pääkirjoituksen ennuste, että "Aalto-kokoelma liukuu ikään kuin varkain Helsinkiin" ja "Jyväskylään jäisivät vain Aalto-museon tyhjät seinät", on perusteeton.

Hyvin suunniteltu Alvar Aalto -muotoilukeskus Helsingissä museon osana olisi ainutlaatuinen mahdollisuus nostaa museon profiilia ja tehdä Jyväskylää entistäkin tunnetummaksi Alvar Aallon kaupunkina.

MARKKU LAHTI Alvar Aalto -museon ja -säätiön johtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu