Uusia malleja rakennemuutokseen

Keskisuomalainen (14.2.) otti pääkirjoituksessaan kantaa ajankohtaiseen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rakennemuutokseen. Kirjoituksessa viitattiin opetusministeri Henna Virkkusen ( kok) kannanottoon, jonka mukaan yliopistojen rakennemuutos etenee suunnitelman mukaan mutta vaikeuksia olisi ammattikorkeakouluverkon kohdalla. Väite ei pidä paikkaansa.

Ammattikorkeakouluissa on ollut käynnissä merkittävä rakenteellinen kehittäminen jo usean vuoden ajan. Tähän mennessä on toteutettu neljä isoa fuusiota, joiden tuloksena ovat syntyneet Haaga-Helia, Metropolia, Novia ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

Lisäksi yli 30 ammattikorkeakoulujen toimipistettä on lakkautettu vuosina 2007-2010. Valmisteilla on 13 toimipisteen lakkautus eli yhteensä vähennetään 43 toimipistettä.

Koulutusohjelmien vähennyksiä on toteutettu lakkauttamalla, keskittämällä saman ammattikorkeakoulun sisällä taikka siirtämällä ammattikorkeakoulusta toiseen lähes 60 leikkausta. Rakennemuutos on siis ollut ripeää ja sen järkevään jatkamiseen ammattikorkeakouluilla on myös valmiuksia.

Kuten Keskisuomalainen toteaa, rakenneuudistus vaatii kuitenkin myös aikaa ja malttia. Ammattikorkeakoulut ovat pääosin yltäneet tavoitteisiinsa ja valmistuneet ovat sijoittuneet varsin hyvin koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Näin on esimerkiksi Jyväskylässä, jonka ammattikorkeakoulu on kaikilla OPM:n mittareilla arvioituna yksi maan vetovoimaisimmista ja tulosten perusteella parhaista ammattikorkeakouluista koko maassa. Synergistä yhteistyötä on myös lähdetty hakemaan ajoissa, yhtenä esimerkkinä konsortioyhteistyö Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

Yhteen asiaan Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa haluan puuttua. Lehti ei näe lainkaan järkeä ammattikorkeakoulujen rehtorien äskettäin esittämässä uudenlaisessa aluekorkeakoulumallissa, jossa olisi sekä ammattikorkeakoulu- että yliopistoyksikkö. Se romuttaisi Keskisuomalaisen mukaan suomalaisen korkeakoululaitoksen keskeisen periaatteen eli rajan säilyttämisen tiede- ja ammattikorkeakoulujen välillä.

Rehtorien "helmikuun manifesti" ansaitsee perusteellisemman pohdinnan. Kun esimerkiksi Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu menevät samalle kampukselle, käyttävät yhteisiä tukipalveluita, osin myös yhteisiä tiloja sekä yhdistävän osan tutkimus-kehitystoiminnasta, onko niillä välttämättä oltava "kaksipäinen" hallinto?

Rehtorien mielestä duaalimallin mukaiset tutkinnot tarvitaan edelleen, silti voimia kannattaa yhdistää.

Jos Oulun yliopisto näivettää Kainuussa yliopistotoiminnat ja ammattikorkeakoulusta tehdään Oulusta ohjattu filiaali, on vaarassa käydä niin, että koko toiminta Kainuussa lakkaa.

AILA PALONIEMI kansanedustaja ( kesk) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu