Kohti omaa palvelulääniä

Pauli Partanen (Ksml 12.2.) puolustaa vahvoja peruskuntia ja manaa rautaa kuntarajoille. Kuntien oma päätösvalta peruspalveluistaan kuulostaa tietysti hienolta.

Sopii kuitenkin kysyä: mikä päätösvalta? Kun pakkorako kapenee, niin tosiasiallinen valta siirtyy markkinoille Partasen edustaman puolueen linjauksen mukaisesti.

Terveydenhuollon (ja varsin pitkälle myös sosiaalitoimen) järjestämiseen vahva organisaatio tarvitaan, jotta tavoitteellinen terveys- ja hyvinvointipolitiikka voitaisiin palauttaa.

Pitkäjänteisyys, tasapuolisuus, osaoptimointien karsiminen ja olemassa olevan kansanterveydellisen tiedon soveltaminen edellyttävät julkiselta palvelujärjestelmältä vahvoja hartioita, laajaa pohjaa ja jatkuvuutta. Vain siten se voi olla uskottava ja kilpailukykyinen.

On vaara, että kunnallisen itsenäisyyden sumuverhossa päätösvalta näistä kaikkein tärkeimmistä asioista liu'utetaan lyhytnäköisyydelle, asiantuntemattomuudelle, vallanhalulle, demagogialle (itsenäisyys ja demokratia) ja samalla yhä enemmän markkinoille. Se, jos mikä tulee kalliiksi ja on pidemmälle edettyään kansanterveyden kannalta tehotonta.

Aikoinaan haikailimme menetetyn Keski-Suomen läänin perään. Miksi emme nyt tarttuisi tilaisuuteen rakentaa se uudelleen vahvaksi ja kansanvaltaiseksi palvelulääniksi?

KARI JOKINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu