Onko maakuntaviesti tiensä päässä?

Keskisuomalainen (7.2). uutisoi hienosti Jämsän maakuntaviestin. Puitteet olivat upeat ja viesti onnistui erinomaisesti.

Mutta miten eteenpäin?

Jämsän maakuntaviestiin osallistui 23 joukkuetta.Vuonna 2001 Huhtasuolla lykki 33 porukkaa. Joukkueiden määrä oli nyt pienin kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana.

Keski-Suomen maakuntaviestiä on silti arvostettu maamme toiseksi parhaana. Keski-Pohjanmaalla sanotaan olevan paras maakuntaviesti. Siellä hiihti viimeisessä kisassa 50 joukkuetta.

Mikä uhkaa maakuntaviestejä?

Nykytoimijoilla on kova tieto-taito ja kokemus. Heitä rajaavat kuitenkin ikä, profiili, kunto ja terveys.Nuoria hiihto ei viehätä.

Se on talkoopuuhaa, joka vie aikaa, vaatii intoa, kipinää ja tulta. Ilman reserviä konsepti ei pelaa.

Maakuntaviesti on perinteisesti loppiaisena. Hiihtoliitto ei ole sallinut kilpailupäivän siirtoa. Mutta ehkä pahimmat maakuntaviestin uhat on sittenkin kasvihuoneilmiö ja kosteus, lumi ja pakkanen?

Maakuntaviestin järjestäjät ovat ukkoutuneet ja urautuneet.

Toimijajoukon pitää nuortua. Koko silhuetin pitää hoikistua.Vain muutos takaa viestille mielekkään elon. Eivät pienet pilkunsiirrot. Ei hieno perinne. Eivät historiikit.

Keski-Suomen 64. maakuntaviesti vuonna 2011 hiihdetään Äänekoskella.

Jämsän seurayhtymä hakee SM-hiihtoja vuodelle 2015. Maakuntaviesti oli kyllä heiltä hieno taidonnäyte. Se olkoon kannustava signaali hiihdolle ja maakuntaviestille eteenpäin.

LASSE RÖNKÄ Joutsa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu