Jääkiekkomaat järjestykseen

Vancouverin olympiakisojen odotetuin tapahtuma on miesten jääkiekko, jossa ratkaistaan lopultakin lajin kuninkuus tällä hetkellä. Unohtakaa MM-kisat sekä muut jossittelua lisäävät tapahtumat, koska totuuden aika on nyt.

Kiekon ns. suurista mikä tahansa voi ottaa kultaa ja mikä tahansa puolestaan flopata. Mutta kaikki varmasti ovat yhtä mieltä siitä, että Kanada tai Venäjä poistuu todennäköisesti olympiakaukalosta mestarina.

Jos minulta kysytään, kumpi se näistä mahtimaista on, valintani on team Canada.

Vaahteralehtisillä on valtava, suorastaan maanisen pakottava halu onnistua kotikisoissaan. Synnyinmaassaan jääkiekko on enemmän kuin uskonto ja kansallispeli. Se on kansallisen identiteetin määrittelijä ja heijastelee kanadalaista kansanluonnetta parhaimmillaan.

Nikkarit ovat lisäksi vaarallisen ärsyyntyneitä kaksien viime MM-kisojen finaalitappioista veriviholliselle Venäjälle. Joten kaikki tahdonvoima ja voitontahto on viritetty äärimmilleen. Vain voitto kelpaa.

Kanadan joukkue on rakennettu poikkeuksellisen huolella ja kokoamassa sitä on ollut useita asiantuntijoita, päällikkönä legendaarinen Steve Yzerman. Päävalmentaja, Detroitin Mike Babcock on selkeästi kiekollisen ja hyökkäävän pelityylin kannattaja, mikä näkyy pelaajavalinnoissakin. Valmennusryhmä on hakenut pelaajista neljää selkeää ominaisuutta: tunnepitoista energiaa, luisteluvoimaa, monipuolista taitoa sekä voittajatyyppejä.

Lisäksi yli- ja alivoimiin on haettu tarkan seulan läpi erikoisosaajat ja sillä puolella kanadalaiset ovat aina olleet kehityksen kärjessä. Nämä asiat kun heille ovat tuttuja jo äidinmaidosta tai viimeistään maan kivikovista junioriliigoista.

Kanadan puolustus on kisojen aatelia. Siellä on niin kokoa, taitoa, laukaisuvoimaa kuin kovuutta ja kokemusta. Merkille pantavaa on, ettei NHL:n puolustajien paras pistemies Mike Green mahtunut ryhmään.

Hyökkääjien maestro on ilman muuta Sidney Crosby, joka pukee ensimmäisen kerran todellisen Kanadan ykkösjoukkueen paidan päälleen. Hän on kisojen ehdottomasti seuratuin yksilö ja moni uskoo, että juuri hän vie nikkarit kultaan.

Hirmuista taustatukea tämä taituri saa Iginlalta, Thortonilta, Nashilta, Getzlafilta, Heatleyltä jne. Nämä kaikki täsmäaseet ovat vastustajien kannalta siitä harvinaisen ikäviä, että paikan saatuaan he eivät ikinä aikaile eivätkä anna armoa. Koko pakan kruunaa yksi kaikkien aikojen maalivahdeista Martin Brodeaur, joka kisojen alla on vertynyt lähes elämänsä vireeseen.

Huikean taitava Venäjä saattaa jälleen kerran syöttää isäntäjoukkueelle katkeraa kaviaaria. Ultranopea ja nälkäinen Yhdysvallat vaanii taustalla, suunnitelmissaan Miracle on the Ice III.

Aina ilkeän vaarallinen Ruotsi ei ole lyöty vielä. Ovela Tshekki sekä yllätykseen valmis Slovakia vaanivat taustalla. Ja jos vain Miikka Kiprusoffin torjunnat häikäisevät sekä koko leijonalauma venyy Torinon malliin, niin jotain suurta ja ihmeellistä voi tapahtua.

Vancouverissa nähdään valtava kiekkospektaakkeli, kaikkien aikojen turnaus.

HEIKKI JÄRVELIN Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu