Sailaksen teesit epäinhimillisiä

Valtiosihteeri Raimo Sailas esiintyi teeseineen televisiossa (3.2.) ohjelmassa, jonka pääasiallisena aiheena olivat ns. Rantalan työryhmän asiat eli eläkkeet.

Sailas on tuohtunut siitä, että eläkkeisiin liittyvistä huononnuksista ei päästy sopimukseen lähinnä ammattiyhdistysliikkeen edustajien vastustuksen vuoksi.

Eläkkeelle pääsyn ikärajaa tulisi hänen mielestään nostaa jopa neljällä vuodella. Lisäksi ns. eläkeputkeen pääsy pitäisi lakkauttaa.

Ehdotukset ovat epäinhimillisiä, sillä useat työnantajat jakavat tuotantovaikeuksien tullen tai muista syistä lopputilejä ensimmäiseksi ikääntyneille työntekijöille.

Jo viisikymppiset ovat heidän mielestään liian vanhoja. Sailas jätti sanomatta miten lopputilin saaneet ja ikänsä vuoksi työnantajien hylkimät sitten eläisivät, jos he eivät saisi minkäänlaista eläkettä.

Vaatimukset eläkeiän nostosta ovat senkin vuoksi käsittämättömiä, koska meillä on melkein jatkuvasti kymmeniä tuhansia työtä vailla olevia nuoria. Sitten heitä olisi vieläkin enemmän jos eläkkeelle pääsyn ikärajaa nostettaisiin.

Päinvastoin eläkeikää tulisi alentaa, että saataisiin nuorille työpaikkoja.

Raimo Sailas toi esille sellaisenkin mielikuvan, että maatamme uhkaa työvoimapula ellei eläkeikärajaa nosteta.

Se on taas niin tuttua isopalkkaisten herrojen puhetta, ettei siihen viitsi kajota sen enempää.

Todettakoon vain, että työvoimapulasta on hallitusherrojen ja eräiden työnantajien taholta puhuttu jo ainakin viisikymmentä vuotta. Saataisiin nyt ensin työttömyys alennettua edes puoleen nykyisestä.

Sailas toi esiin myös sen, ettei muka maamme talous kestä nykyisiä eläkeikärajoja. Hän ei kuitenkaan paljonkaan kiinnittänyt huomiota siihen, että eläkerahastoissa on varoja toistasataa miljardia euroa.

VILJO HÄKKINEN Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu