Eläkkeiden ostovoima hupenee

Näinä päivinä keskustellaan siitä, miten eläkkeen pitäisi muodostua ja pitkältäkö ajalta. Kokonaan näyttää jäävän sivuun ehkä sittenkin keskeisin asia eläkkeissä. Myönnettyjä eläkkeitä tarkistetaan vuosittain tilastollisen ansiotason ja kuluttajahintojen muutosten perusteella. Ansiotason muutoksista huomioidaan 20 % ja loput 80 % kuluttajahintojen muutoksista. Tilastoprosentit vaikuttavat huomattavan alhaisilta todellisuuteen nähden.

Esimerkki: moni eläkeläinen asuu vuokra-asunnossa. Eläkkeiden tarkistus 1.1.2010 oli 0,26 prosenttia ja Tilastokeskuksen mukaan vuokrat nousivat viime vuonna keskimäärin neljä prosenttia. On huomioitava myös, että kyseessä on prosentuaalinen korotus, jolloin eläkkeensaajan laskennallinen eläkeprosentti ei nouse mainitulla prosenttiluvulla. Miten eläkkeiden korotus tässäkin tapauksessa riittää vuokrankorotukseen?

Kuluttajahintojen muutoksia laskettaessa olisi löydettävä tyypillisen eläkeläisen "ostoskori". Tilastoituihin muutoksiin vaikuttavat merkittävästi kulut, joita ei monella eläkeläisellä ole lainkaan tai niiden merkitys on vähäinen. Tällaisten kulujen muutokset näyttäisivät kuitenkin vaikuttavan merkittävästi tilastoihin ja eläkkeiden jatkuvaan jälkeenjäämiseen.

JUHANI SUONPÄÄ Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu