Koulutuksen arviointi Jyväskylään

Hallitus toi syksyllä eduskuntaan esityksen, jossa koulutuksen arviointia ehdotettiin muutettavaksi. Tarkoituksena oli selventää arvioinnin työnjakoa arviointineuvoston ja opetushallituksen välillä. Koulutuksen arviointineuvosto olisi ulkopuolista arviointia varten opetusministeriön yhteydessä toimiva riippumaton asiantuntijaelin. Opetushallitus tekisi kansallisia oppimistulosten seuranta-arviointeja. Opetushallituksen tehtäviin ei kuuluisi muu arviointitoiminta. Esitys ei kuitenkaan tuonut työnjakoon riittävää selvyyttä. Päällekkäisten toimintojen vaara on edelleen ilmeinen.

Paras vaihtoehto olisi keskittää koulutuksen arviointi arviointitoiminnan riippumattomuuden vuoksi ulkopuoliselle asiantuntijaelimelle eli koulutuksen arviointineuvostolle Nykyisin arviointineuvostoja kun on vielä kaksikin, koulutuksen ja korkeakoulutuksen arviointineuvostot ja näillä omat sihteeristöt, joista koulutuksen sihteeristö toimii Jyväskylässä. Neuvostot kokoontuvat Helsingissä. Kahden neuvoston järjestelmä on hyvin keinotekoinen.

Koulutuksen arvioinnin keskittäminen yhdelle toimijalle ja myös arviointineuvostojen yhdistäminen olisi kaikin tavoin hyödyksi koulutusjärjestelmämme kehittämisessä. Tällöin arviointitulokset olisivat parhaiten koottavissa ja hyödynnettävissä opetuksen kehittämiseksi. Olemmehan yksimielisiä elinikäisen oppimisen tavoitteesta sekä koko koulutusjärjestelmämme kokonaisvaltaisesta kehittämisestä, miksi emme kokoaisi arviointia yhdelle riippumattomalle toimijalle parhaimpaan asiantuntijaympäristöön Jyväskylään.

TUULA PELTONEN kansanedustaja (sd.) Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu