Niinistö vs. Katainen on outo asetelma

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ja hänen puolueensa Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen ovat kuin tuli ja vesi. Niinistö varoittaa vaikeuksista ja vaatii heti verotuksen kiristämistä, julkisen talouden säästöjä ja rakenteellisia uudistuksia. Katainen vastustaa jyrkästi ja toistaa yhä uudelleen, että nykyinen hallitus ei kiristä veroja eikä leikkaa menoja. Rakenteelliset uudistukset, kuten eläkeikäremontti, hyytyi työmarkkinaosapuolten riitoihin eikä hallitus saa aikaan tuloksia.

Niinistö on aivan oikein vaatinut menojen supistamista eduskunnassa. Vaatimukset eivät ole muuttuneet juurikaan teoiksi. Eduskunnan menot kasvoivat tuntuvasti puhemiesten Riitta Uosukaisen ja Paavo Lipposen aikana. Nyt on suunnan muutoksen aika.

Varoituksillaan ja vaatimuksillaan Niinistö kerää kansan suosiota. Samaan aikaan hänen puolueensa puheenjohtaja Katainen hakee kansan suosiota torjumalla Niinistön vaatimukset. Asetelma on uskomaton. Saman puolueen kärjet hankkivat suosiota kahdella täysin vastakkaisella vaatimuksella. Kuinka kauan näin voi jatkua? Kuinka kauan Kokoomuksen uskottavuus kestää tällaista?

Valtio ottaa tänä vuonna Kataisen johdolla huikeat 13 mrd euroa uutta velkaa. Viime vuonna velka kasvoi runsaat 10 mrd euroa. Kolmen vuoden aikana 2009-2011 valtio velkaantuu peräti yli 30 mrd euroa. Se on Vanhasen ja Kataisen oikeistohallituksen perintö, josta on syytä olla huolissaan. Kuntatalouden ahdinko, työttömyyden kasvu, väestön ikääntyminen ja yritysten alasajot pahentavat näkymiä. Tästä varoittivat myös valtiovarainministeriön ylimmät virkamiehet.

Hallitus odottaa ihmettä, joka toisi nopean talouskasvun ja poistaisi ongelmat. Sellaiseen ei ole perusteita. Hallituspuolueet pelkäävät eduskuntavaaleja. Vaalien jälkeen hallituksen muodostaminen uhkaa viedä aikaa, koska neuvotteluissa on pakko sopia veronkiritysten ja menoleikkausten määrästä ja kohdentamisesta. Uusi hallitus pääsee tositoimiin vasta kesällä 2011. Mitä nopeammin asioihin tartutaan, sitä pienemmin vaurioin kansakunta selviää.

Meillä on paljon niitä, joilla on kevyt verotus ja erittäin hyvä veronmaksukyky. Samoin on sellaisia etuuksia, tukia ja toimintoja, joista voidaan joko osin tai kokonaan ainakin määräajaksi tinkiä. Näin saadaan aikaan tuloja ja säästöjä ilman, että talouskasvun ja työllisyyden paranemisen edellytykset heikkenevät.

Valtion on vaarallista velkaantua nykyvauhtia. Korkotason nousu on edessä. Se iskee raskaasti kaikkiin velkaisiin kotitalouksista ja yrityksistä aina kuntiin ja valtioon asti. Nousevat korot vievät sen liikkumavaran, joka tarvitaan muihin tarpeisiin. Odottelu on virhe, joka kostautuu. Nyt hallituksella on oltava rohkeutta tarttua asioihin.

TOIMI KANKAANNIEMI kansanedustaja (kd.) Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu