Euron säästö, satasen lasku?

Ollessani itse sekä vähäisenä toimijana että aitiopaikan seuraajana Jyväskylän kunnallisen hallinnon toimissa olen alkanut huolestuksella ja suoranaisella ärtymyksellä arvioida nykyistä kehityssuuntaa.

Luottamustoimiin on tekijät valittu vaaleilla, jolloin kuntalaiset ovat itse ilmaisseet luottamuksensa henkilöiden arvostelukykyyn hoitaa yhteisiä asioita kaupungin ja sen asukkaitten parhaaksi.

Asioita hoitavat ja niistä päättävät myös virkamiehet. Näitä kunnanisiä ei ole kuntalaisten suoralla valtakirjalla asetettu asemaansa. Siitä näyttää seuraavan sellainen asenne, että koska asemaansa ei tarvitse uusintaa säännöllisesti eikä kansalaismielipiteestä tarvitse välittää, voidaan jopa ylenkatsoa kuntalaisia pitäen heitä ymmärtämättöminä.

Asiat ovat kuitenkin yhteisiä ja niitä hoidetaan kaupungin parhaaksi, mutta yhä useammin tuntuu unohtuvan se, että asukkaat eli kuntalaiset ovat tärkein tekijä, joita varten kunnan on toimittava. Tämä asia tulee selväksi, kun tarkastelee sitä, missä määrin kansalaismielipiteitä on viime aikojen päätöksenteossa kuunneltu tässä kaupungissa.

Nyt olisi "kunnanisillä" näytön paikka siinä, missä määrin he arvostavat kuntalaisten arvostelukykyä ja tarpeita. Esimerkiksi joissakin viimeaikaisissa kaavoitusratkaisuissa asukasyhdistysten ja muiden asian kyseenalaistajien mielipiteet on ohitettu.

Nyt ollaan junttamassa läpi vaatimusta terveyskeskusvastaanoton sijoituksesta vastoin kuntalaisten ja lautakunnan yhdensuuntaista tahtotilaa. Virkamiesjohto ikään kuin kyykyttää lautakuntaa: asia käsitellään niin monta kertaa, että saadaan se-yksi-ainoa-oikea ratkaisu päätökseksi. Ratkaisu, jonka virkamiehet ovat sopineet keskenään ainoaksi oikeaksi.

Perustelut asialle ovat olemassa. Ymmärrän kyllä nämä katujen kunnostukset tarpeellisiksi ja liike-elämän tukemisen taantumasta nousemiseksi, mutta sitä en ymmärrä, kuinka näiden tarpeiden yhteensovittaminen voi olla niin vastenmielistä. Valitettavasti alkaa tuntua siltä, että jäljet johtavat sylttytehtaalle.

Samaan mätien omenien koriin kuuluu yleishyödyllisten kolmannen sektorin toimijoiden tilojen käyttömahdollisuuksien heikentäminen. On käsittämätöntä ja surullista, että korkeasti koulutetut, korkeassa asemassaan asioista päättävät eivät näytä ymmärtävän, kuinka kolmannen sektorin tekemä ennaltaehkäisevä ja tukeva työ tuo valtavasti säästöä kunnalle rajoittamalla ja ehkäisemällä kalliiden korjaavien toimien tarvetta.

Nämä ovat taas niitä kysymyksiä, joissa - luottamusmieskollegaa lainaten - "euron säästöllä saadaan satasen lasku".

MINNA MÄKINEN kaupunginvaltuutettu (PS) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu