Hyöty kotitalouksille

Kilpailu sähkömarkkinoilla ei toimi. Kilpailua on pyritty lisäämään vain vähittäismarkkinoilla, tukkumarkkinoilla ei nyt ole edellytyksiä kilpailulle. Kuluttajien käyttämän sähkön eli vähittäismarkkinoiden kilpailuttamisesta on riittänyt puhetta, mutta liian vähän on ollut esillä sähkön tuotannon eli tukkumarkkinoiden kilpailutilanne.

Monien muiden toimijoiden tavoin Kuoreveden Sähkö oy joutuu ostamaan suuren osan asiakkailleen toimittamasta sähköstä pohjoismaisilta tukkumarkkinoilta eli sähköpörssistä, jossa sähkön hinta vaihtelee rajusti. Talven hintapiikeissä sähkön hinta on ollut yli tuhat euroa /MWh, kun viime vuonna hinta oli keskimäärin 37 euroa /MWh. Hintapiikit osoittavat, että sähkön tuotantokapasiteettia ei ole riittävästi ja etenkin vesi- ja ydinvoiman omistukset ovat keskittyneet liian harvojen yhtiöiden omistukseen.

Omien tuotanto-osuuksien hankkiminen on keino, jolla Kuoreveden Sähkö oy voi vaikuttaa asiakkailleen myymänsä sähkön ostohintaan pitkällä tähtäimellä. Sähköpörssin hintasuojaukset ja muut finanssituotteet ovat vain lyhyen tähtäimen hienosäätöä. Siksi Kuoreveden Sähkö Oy on mukana Fennovoimassa. Haluamme turvata asiakkaillemme myytävän sähköenergian hankinnan pitkälle tulevaisuuteen.

Eduskunta päättää tänä vuonna uusista ydinvoimaluvista. Fennovoima tarvitsee luvan, koska ainoastaan niin syntyy uutta piristävää kilpailua sähkömarkkinoille. Fennovoiman osakkailla on tarve hankkia sähköä omille asiakkailleen tai omaan käyttöön. Tämä erottaa Fennovoiman ja muut ydinvoimahankkeet toisistaan.

Tutkimusten mukaan ydinvoiman monipuolinen omistuspohja alentaa sähkön hintaa merkittävästi. Vain edullisella sähköenergialla voimme turvata yhteiskuntamme hyvinvoinnin. Fennovoimalta Kuoreveden Sähkö oy saisi omakustannushintaista sähköä omistusta vastaavan osuuden verran. Tämä tukisi vakaa- ja kohtuuhintaisen sähköenergian myymistä nykyisille ja tuleville asiakkaillemme.

TERO KARHUMÄKI toimitusjohtaja Kuoreveden Sähkö oy

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.