Järki voitti terveydenhuoltolakiasiassa

Hallitusryhmien puheenjohtajat ja ministerit Liisa Hyssälä, Mari Kiviniemi ja Paula Risikko neuvottelivat keskiviikkona terveydenhuollon järjestämistavoista. Kaikki kunnat kuuluvat myös jatkossa sairaanhoitopiireihin.

Neuvotteluissa järki voitti. Kuntien työntekijät ja päättäjät saavat nyt työrauhan viedä eteenpäin PARAS -hankkeen uudistuksia ennalta sovitusti. Risikon malli olisi ollut kallis paukku suomalaiselle yhteiskunnalle. Tähän asti oli puhuttu liian useista sairaanhoitopiirien määrästä. Risikon mallissa niitä olisi tehty kolme kertaa nykyistä enemmän. Keski-Suomen keskussairaala olisi mennyt monien tavoin tyhjilleen. Suuret kaupungit olisivat kuorineet kermat päältä.

Terveydenhuoltojärjestelmän haasteisiin vastataan parhaiten sekoittamatta terveydenhuollon järjestelmää. Terveydenhuoltolaki tullaan antamaan, mutta niin sanottua sote -järjestämislakia ei anneta. Sosiaali- ja terveydenhuollon eheydestä tullaan tekemään kirjauksia lakiin.

Toivon myös, että palveluja voidaan jatkossa hakea entistä paremmin yli kuntarajojen.

Sosiaali- ja terveysministeriö tulee valmistelemaan kokeilulain, jossa edellä mainittu huomioiden tullaan tarjoamaan kunnille mahdollisuutta kokeiluihin sosiaali- ja terveyspalveluissa. On hyvä, että Risikko vie uudistuksia ja parhaita käytäntöjä eteenpäin. Vastaavia kokeiluita toteutetaan jo nyt muun muassa Kainuussa. Kokeilulain sisältö neuvotellaan erikseen. Itse asiassa, jos rahkeet riittää, mikään ei estä kuntayhtymiä palkkaamasta nytkin erikoislääkäreitä tai hankkimasta millaisia laitteita tahansa. Kaikki uusi on hyvästä, millä terveydenhuollon pullonkauloja saadaan poistettua.

ANNE KALMARI kansanedustaja, kesk. Kivijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu