Miksi puhemiehestä äänestetään?

Kohu eduskunnan puhemiehen valinnasta paljastaa paljon parlamentaarikkojemme asenteista. Näyttää siltä, että yksittäiset kansanedustajat elättelevät mielikuvaa riippumattomista äänestäjiensä edushenkilöistä, jotka harkintansa mukaan voivat päättää yksittäisissä asioissa.

Valtaisa mediamylläkkä kertoo toista. Ei ole yllättävää, että eduskuntaryhmien puheenjohtajat liputtavat tiukan ryhmäkurin puolesta. Siihen on totuttu kaikessa lainsäädäntötyössä, eikä kukaan sitä yleensä kritisoi tai haasta. Yllättävää on tiedotusvälineitten suhtautuminen asiaan. Media ei ole kysynyt oleellista kysymystä: Miksi äänestetään? On kummallista teatteria järjestää juhlava salainen äänestys, jos tuloksen jälkeen aletaan syyttää edustajia "väärin äänestämisestä", "lapsellisuudesta" ja "kiukuttelusta".

Ajatus johtaa siihen, että eduskuntaryhmien puheenjohtajat valitsisivat puhemiehen. Sama toimisi lainsäädäntötyössäkin. Jatkossa ei yksittäisiä edustajia tarvittaisi vaan eduskunnassa päätökset tehtäisiin kunkin ryhmän edustajan äänestäessä kannattajamäärän mukaan painotetulla äänimäärällä. Tämä parlamentarismin irvikuva tulee väkisin mieleen kommentteja seuratessa. Toivokaamme ettei niin tapahdu ja että kansanedustajalla jatkossakin säilyy edes jonkinasteinen itsenäisyys.

ILKKA KUPIAINEN Uurainen, Kangashäkki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.