Sitra tukee uusia toimintamalleja

Keskisuomalainen käsitelli artikkelissaan (30.1.) ja pääkirjoituksessaan (2.2.) jämsäläisen Jokilaakson Terveys oy:n, Terveysrahasto oy:n ja Pihlajalinna oy:n omistusjärjestelyjä. Kirjoituksissa Sitra kytketään näihin järjestelyihin mukaan aktiiviseksi toimijaksi, vaikka asiassa on itsenäisesti toiminut Terveysrahasto oy. Samalla annetaan selvästi ymmärtää, että Sitra ei sitoudu toiminnassaan pitkäjänteiseen kehittämiseen vaan irtautuu ja rahastaa nopeasti omistuksistaan.

Mielestäni on hyvä ja tärkeää, että juuri nyt keskustelemme suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta mukaan lukien terveydenhuollon palvelut, niiden kehittäminen ja mahdolliset uudet toimintamallit. Kuten valtiovarainministeriön tuore raportti "Julkinen talous tienhaarassa, finanssipolitiikan suunta 2010-luvulla" osoittaa, ei hyvinvointiyhteiskuntaa voida enää ylläpitää entisin keinoin.

Jos emme hae ja löydä uusia toimintamalleja, vaihtoehtoina ovat julkisten palvelujen kohdalla mittava sopeutusohjelma, palveluiden leikkaaminen, verojen korottaminen ja /tai palvelujen maksullisuuden lisääminen.

Olemme vuoden aikana rakentaneet Sitralle uuden strategian, jossa toimintamme yksi kärki tähtää julkisen sektorin tuottavuuden parantamiseen. Olemme tästä näkökulmasta käynnistäneet useita kokeiluja ja hankkeita löytääksemme toimintamalleja, joissa pystytään parantamaan palveluiden laatua sekä lisäämään tuottavuutta markkinoiden hallitun avaamisen ja kilpailun kautta. Näillä keinoin syntyy myös uutta liiketoimintaa.

Sitra on ollut käynnistämässä julkisen ja yksityisen toiminnan rajapintaan monituottajamallikokeiluja, joilla haetaan julkisrahoitteisille palveluille uusia toiminnan malleja niin, että kunnat pystyvät toimimaan osaavina palvelujen tilaajina sekä tietoisina ostajina hakien parempaa ja kustannustehokkaampaa palvelujen tasoa. Tätä Jämsässäkin on haettu.

Haluamme näillä keinoilla edistää suomalaisen yhteiskunnan uudistumista perimmäisenä tavoitteenamme suomalaisten hyvinvoinnin ja elämän laadun parantaminen.

Sitra perusti vuonna 2006 muiden yhteiskuntavastuullisten sijoittajien kanssa Terveysrahasto oy:n itsenäiseksi instrumentiksi kehittämään ja kokeilemaan uusia malleja palvelujen tuottamisessa.

Sitra tai Terveysrahasto oy eivät näkemykseni mukaan ole olleet rahastamassa Jokilaakson Terveys Oy:n omistusjärjestelyissä Jämsän kuntaa tai kuntalaisia.

Kysymys on yleisemmin siitä, että alalle luodaan lisäarvoa, jota eri osapuolet pystyvät yhdessä hyödyntämään. Jämsään on pyritty tässä tapauksessa synnyttämään uutta lisäarvoa, joka ei ole suoraan keneltäkään pois. Ei myöskään kuntalaisilta. Lisäarvon tulisi suunnitelmien mukaan alkaa näkyä kuntalaisille tulevaisuudessa mm. alentuneina terveydenhoidon kustannuksina ja parempana palveluna.

Tämänkaltaisilla terveydenhuollon uudelleen järjestelyillä on saavutettavissa parhaimmillaan palvelutason paranemista, kustannusten alenemista ja uuden liiketoiminnan ja yrittäjyyden syntymistä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon rajapintaan.

Eikö tämä ole juuri sitä kehitystä, jota nykyisessä murroksessa Suomi tarvitsee hyvinvointiyhteiskuntamme palvelujen rahoittamiseksi ja turvaamiseksi?

Tarvitsemme Suomessa laajaa ja monipuolista keskustelua, jossa on tilaa nähdä hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuus monien erilaisten kehityspolkujen ja kiinnostavien kokeilujen keinoin.

Eduskunnan vastuulla toimivana rahastona Sitran strategiset tavoitteet linjataan hallintoneuvostossamme, johon kuuluvat eduskunnan asettamat pankkivaltuutetut. Sitran toimintakertomus käsitellään ja hyväksytään vuosittain valiokuntakäsittelyn jälkeen eduskunnan täysistunnossa.

Tämän käsittelyn yhteydessä olemme kaksi vuotta sitten järjestäneet ja pyrimme taas tänä keväänä järjestämään eduskunnassa avoimen kuulemistilaisuuden, johon myös media on tervetullut.

MIKKO KOSONEN yliasiamies Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (Sitra)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.