Sähkömarkkinoiden yhdentyminen

Kansanedustaja Matti Kangas pelkäsi kolumnissaan (Ksml 31.1.) sähkömarkkinoiden yhdentymisen hintavaikutuksia. Väitteen kuulee usein.

Sähkö on Keski-Euroopassa huiman kallista. Kotitalous maksaa Saksassa sähköstään Suomeen verrattuna kaksinkertaisesti. Jos markkinat yhdistetään, maksaako sähkö meillä sen takia saman kuin Saksassa? Vastaus on yksiselitteisesti ei.

Sähkön kokonaishinta muodostuu osista: sähköenergia, siirto ja verot. Sähköenergian hinta muodostuu markkinoilla. Sähköpörssien markkinatieto on julkista. Suomen ja Saksan markkinahintojen ero on yleensä ollut eduksemme yhden tai kahden sentin luokkaa kilowattitunnilta (kWh).

Tätä kirjoittaessani (2.2.) sähkö on pohjoismaissa kalliimpaa kuin Saksassa ja edullinen saksalaissähkö virtaa pohjoiseen. Pohjolan nykyinen kalleus johtuu kuluneesta kylmästä jaksosta ja tuotannon riittämättömyydestä. Taantuman takia puolestaan Saksassa sähkö on halpaa. Markkinoilla odotetaan, että hintaero on syksyyn asti Saksan eduksi. Ajan mittaan tilanne palautunee. Hintaeron odotetaan asettuvan parin vuoden päästä suuruusluokkaan 1,4 senttiä/kWh Pohjolan eduksi.

Pohjoismaiden ja Saksan välillä on jo olemassa siirtoyhteyksiä, joista osaa on käytetty vuosikymmenet. Yhteydet eivät siis ole uusi asia, ja ne ovat jo kauan vaikuttaneet myös hintatasoon molemmin puolin.

Laajentuvat sähkömarkkinat tasapainottavat paikallisten ilmiöiden, kuten Pohjolan pakkasten vaikutuksia. Todennäköisesti yhteyksiä rakennetaan lisää vain vähän ja hitaasti: tiheään asutussa Keski-Euroopassa joka pylväs on jonkun takapihalla ja paikallinen vastustus sen mukaista. Pohjanmeren alueelle on tulossa EU-tavoitteiden mukaan runsaasti lisää tuulivoimaa, jonka vaihtelut syövät suuren osan lisääntyvästäkin siirtokyvystä.

Saksan ja Suomen kotitalouksien hinnan ero on suuri. Vain pieni osa, sentti tai kaksi kilowattitunnilta, johtuu markkinahintojen erosta. Saksassa sähkön hintaa rasitetaan suurella joukolla veroja ja piiloveroja.Saksassa myös sähkön siirtohinnat ovat Suomea korkeammalla tasolla.

Suomessa paljon mainostetusta uusiutuvan energian, kuten tuulivoiman, syöttötariffista aiheutuu Saksassa kahden sentin hinnanlisä kilowattitunnilta. Yksin syöttötariffin kustannus saksalaiselle on siis suurempi kuin historiassa ollut tai ennusteiden mukainen tuleva markkinahinnan teoreettinen ero Pohjolaan!

Kangas on täysin oikeassa siinä, että kotoiset ratkaisumme sähkön tuotantokapasiteetista vaikuttavat siihen, olemmeko tuoja vai viejä eli onko meillä kalliimpaa vai edullisempaa sähköenergiaa kuin naapureillamme.

PEKKA SALOMAA johtaja, Energiateollisuus ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu