Nuorten naisten väkivaltaisuudesta

Väkivalta on yleisesti hyväksytty selviytymisstrategia yhteiskunnassa. Rakenteellinen väkivalta on yleistä - esim. naisvaltaisista hoiva- ja opetusaloista puhutaan lähes aina "tuottamattomina" ja niiden tuottamista palveluista "säästetään" ensimmäisenä.

Traumapsykologisen tutkimusten mukaan väkivaltatilanteissa uhrin ja tekijän roolit ja tekijät ovat usein kietoutuneet monin tavoin toisiinsa. Ns. viime aikoina usein medioissa referoidut uhritutkimukset tuovat kuitenkin esille toisen tai toisen sukupuolen pelkkänä uhrina - tilanneyhteyksiä ei riittävästi tai ollenkaan avata.

Sen sijaan, että nuori nainen sietäisi esim. ns. varusmiestutkimuksessa esillenouseet asiat kuten valehtelun, itsensä pettämisen, tärkeiden päätösten tekemisen ilman mielipiteen kysymistä jne ja reagoisi tilanteeseen esim. masentumalla, naiset saattavat antaa korvapuustin.

Varusmiehistä n. 14 prosenttia kertoi kokeneensa lyöntejä tyttöystävän taholta ja sama määrä varusmiesvastaajista oli kumppaneitaan yleisemmin valehdellut, tehnyt tärkeitä päätöksiä kysymättä, olleet uskottomia ja saaneet kumppaninsa pelkäämään. Oliko kyse samoista tilanteista ja henkilöistä, tutkimusasetelma ei kerro. (Suomen lääkärilehti 3/2008 vsk 63, ss.147-152.)

Samaisen ns. Daphne tutkimussarjaan kuuluvan varusmiestutkimuksen laajassa eri maiden tuloksia vertailevassa raporttiosassa mainitaan, että yli puolet suomalaisista varusmiehistä hyväksyi naisen painostamisen seksiin, mikäli tämä "pukeutuu tai käyttäytyy provosoivasti". Silti ao. varusmiestutkimus toi esille, että vain prosentti varusmiehistä toi esille syyllistyneensä itse väkivaltaan. Siis naisen painostamista seksiin ei ole mielletä väkivaltaiseksi käytökseksi. Miksi tätä asiaa ei oltu käsitelty lehtijutussa myöskään tutkijoiden lehdistötiedotteessa?

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Venla Salmen nuorten seurustelusuhteita käsittelevässä tutkimuksessa kävi ilmi, että nuoret miehet ovat enemmän pitäneet kiinni kuin mitä nuoret naiset ovat läpsineet tai lyöneet. Se, mistä tilanteista oli kyse, ei käynyt tässäkään tutkimusasetelmassa ilmi. Silti otsikot kertovat vain nuorten naisten väkivaltaisuudesta.

Siksi herää kysymys - kertovatko kyseiset tutkimustiedotteet ja otsikot enemmän tarpeesta saada "nuoret naiset kuriin" ja hyväksymään kiltisti alistava tai muu väkivaltainen käytös kuin aidosta pyrkimyksestä avata väkivallan monisyisyyttä ja kummankin osapuolen käytöstä?

Entä jos oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen seurustelututkimuksessa olisi selvitetty myös itsen viitelyä. Marja-Liisa Rissasen väitöskirjatutkimus paljastaa, että joka yhdeksäs 12-18-vuotias on viiltänyt itseään ainakin kerran. Lähes kaikki olivat tyttöjä. Kansainvälisen vertailun perusteella luku on suuri.

Kun tutkimus tai mediajulkisuus otsikoita luomalla määrittelee nuoret naiset väkivaltaisiksi tapahtuu sukupuolittunut kannanotto: ainoastaan nuoren naisen reaktio koettuun epäoikeudenmukaisuuteen määritellään väkivallaksi, mutta suljetaan silmät asian toiselta puolelta, haavoittavilta teoilta.

Nuoret tarvitsevat tukea ja malleja riitojen tai koetun epäoikeudemukaisuuden käsittelyyn, toisen lyöminen pettymysten tullen tai itsen viiltely eivät ole rakentavia keinoja asioiden ratkaisuun - mutta vastuu tilanteen rakentavista ratkaisuista kuuluu myös toiselle osapuolelle.

Käsi sydämelle toimittajat ja tutkijat - millaisia olisivat oikeudemukaiset otsikot? Millaisia olisivat hyvät tutkimusasetelmat?

Mikä rooli yleisen mielipiteen ohjailussa on lehtijutuilla ja uhritutkimuksilla, joissa asiayhteyttä selvittämättä "nuoret naiset" ryhmänä määritellään väkivaltaisiksi. Mihin nämä otsikot johtavat?

IRMA HEISKANEN Ekopsykologi Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu