Köyhyystutkijan oudot kommentit

Heikki Hiilamo purki turhautumistaan sosiaaliturvan uudistamista pohtineen Sata-komitean tuloksiin (Ksml 27.1.). Erityisen ankarasti Hiilamo arvosteli vuosi sitten solmittua ns. sosiaalitupoa ja työmarkkinajärjestöjä.

Sosiaalitupo käsitti suurelta osin työttömyysturvaan tulevia parannuksia. Myös perusturvaan eli työmarkkinatukeen tuli aktivointiraha. Se tarkoittaa sitä, että osallistumalla työllistämistoimiin työttömän turvan taso paranee. Tavoitteena on katkaista työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyyden riski mahdollisimman aikaisin. Köyhyystutkijana Hiilamo tietää, että pitkäaikaistyöttömyys merkitsee köyhyyttä ja vaikeaa poispääsyä tilanteesta. Siksi hänen analyysinsä oli todella merkillinen.

Samaa mieltä Hiilamon kanssa olen siitä, ettei kenenkään pitäisi joutua säännöllisesti turvautumaan toimeentulotuleen. SAK esitti koko Sata-komitean työn ajan, että työttömyysturvaa ja asumistukea tulisi parantaa. Näin saavutettaisiin komitean yksi tavoite, joka oli vähentää toimeentulotuen tarvetta. Se, löytyykö sosiaaliturvan parantamiseen rahaa veronalennusten tai vaikkapa kotitalousvähennyksen sijaan, on poliittinen valinta.

Väitteet ay-liikkeen halukkuudesta pitää osatyökykyiset pois palkkatyöstä ovat virheellisiä. SAK on päinvastoin puolustanut kaikkien oikeutta työhön. Työntekijäjärjestöt ovat vuosikymmeniä puurtaneet osatyökykyisten tai työkykynsä menettävien oikeuksien ja toimeentulon eteen - enemmän kuin mikään muu taho Suomessa.

SINIKKA NÄÄTSAARI sosiaaliasioiden päällikkö ja SAK:n edustaja Sata-komiteassa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.