Alkoholi on yhteinen ongelma

Toimittaja Sanna Ryynänen kirjoitti (Ksml 31.1.) alkoholismista ja sen hoidosta erittäin hyvän ja tärkeän artikkelin. Meillä on myös Jyväskylässä haasteena lisääntyvien alkoholihaittojen hillitseminen ja alkoholismiin sairastuneiden ihmisten auttaminen. Vaikeuksia ja ongelmia ei pidä kieltää - mutta toivoakin on.

Syyllisten etsinnästä pitää siirtyä voimavarojen tunnistamiseen. Me ammattilaiset olemme monesta asiasta eri mieltä, mutta usein syyllisen alkoholiongelmaan löydämme nopeasti. Syyllinen on useimmiten taho, joka ei ole keskustelussa mukana.

Haluamme nähdä monimutkaisen yksinkertaisena ja ratkaisut jonkun toisen työnä. Alkoholihaitat ovat kuitenkin niin iso ja monitasoinen ongelma, että yksinkertaisia ratkaisuja ei ole. Tähän työhön tarvitaan kaikkia toimijoita erikseen ja yhdessä, sekä kaikki keinot yhtä aikaa.

Vain hyvän päälle voidaan rakentaa ja kehittää parempaa. Väitän, että meillä kyllä ehkäistään päihdehaittoja ja hoidetaan päihdeongelmaisia.

Jyväskylän seudun päihdepalvelusäätiön työntekijät tekevät rautaisella ammattitaidolla monin tavoin vaativaa hoitotyötä. Järjestöt ovat korvaamattomia päihdeongelmaisten arjessa. Peruspalvelut ottavat puheeksi, kannattelevat ja hoitavatkin päihdeongelmaisia. Läheiset ja vertaisryhmät ovat avainasemassa.

Tarvitsemme lisää yhteistyötä, kaikkien toimijoiden työn arvostamista, hyviä käytäntöjä, tiedottamista, rakenteita ja rahaakin. Mitään näistä ei synny kuitenkaan lamaannuksella ja syytöksillä.

Alkoholihaittojen ehkäisy ja hoito on erittäin tärkeää. Ammattilaiset voivat kuitenkin tehdä vain osansa ja on vaarallista muuta väittää. On varottava rakentamasta sellaista kuvaa, että pelkästään professioita ja palveluja lisäämällä alkoholiongelma on voitettavissa.

Alkoholiongelma on yhteisön ongelma. Mitä enemmän me juomme, sitä enemmän on suurkuluttajia ja sitä enemmän ihmisiä sairastuu. Alkoholihaittojen vähentämiseen on saatava kaikki kuntalaiset mukaan.

Kysymys kuuluukin: Mitä sinä ja yhteisösi jo teette tai voisitte tehdä, että alkoholista ei tulisi niin monelle ongelma? Mitä voimme tehdä yhdessä vähentääksemme alkoholista aiheutuvia inhimillisiä kärsimyksiä ja taloudellisia haittoja? Tukkikaa sähköpostini, olkaa hyvä!

MINNA KESÄNEN Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Jyväskylän kaupunki Minna.Kesanen@jkl.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu