Kuhmoinen osa Jämsää

Jotkut kuhmoislaiset päättäjät, mm. valtuutettu Kari Keskinen, haaveilevat, että Kuhmoisten pitäisi liittyä esimerkiksi Kangasalaan. Sehän olisikin helppoa muuten paitsi, että Kangasalaa ei tiettävästi kiinnosta pätkääkään majurin harhalaukaukset ja ottaa toista ja vielä pahempaa "Sahalahtea" riipakseen.

Kuhmoinen Harmoisineen on Kangasalle yksinkertaisesti liian pahanmakuinen nieltävä. Kulttuurierot ovat sovittamattomat ja välimatkat pitkät. Kuhmoinen on osa Keski-Suomea ja vain lievästi Päijät-Hämettä, mutta Kangasala erottamaton osa Pirkanmaata ja Tampereen seutua. Kangasala lopettaisi sitä paitsi heti Kuhmoisista monta palvelua ja ensimmäiseksi lukion. Siitä vain Luopparin kyydissä valkolakkia hakemaan!

Kuhmoinen kuuluu Jämsän seutuun. Onko sitä ylivoimaista ymmärtää ja hyväksyä? Haahuilut alueille, jotka eivät ole luontaisia, ovat turhia. Se Kuhmoisten päättäjien pitäisi tunnustaa etelän kyliä myöten. Ja viimeistään nyt, kun kuntien elinmahdollisuuksia tutkitaan.

Kuhmoisten luottamushenkilöiden pitäisi käyttää järkeään muunlaisiin ponnisteluihin kuin keskinäisiin kahinoihin ja epäluonnollisiin liitosneuvotteluihin. Jokainen rollaattorin työntäjäkin Toritiellä tajuaa, että liittyminen esimerkiksi Lahden suurkuntaan vie viimeisetkin liukusorat kenkien alta. Jämsästä hiekkaa ja muitakin asioita on sen sijaan lyhyempi matka hakea ja pyytää.

Kuhmoisten pitää rakentaa toimivaa suhdetta Jämsän seutuun, ottaa kaikki yhteistyöhyödyt ja lopettaa epärealistiset tutkailut eri maakuntiin. Kuka luottaa kumppaniin, joka haluaa poimia vain rusinoita pullasta? Uutta Jämsää rakennetaan nyt vauhdilla ja uusin ajatuksin. Siinä kehityksessä Kuhmoistenkin pitää olla täysillä mukana.

ULLA KAUHANEN valtuutettu, kesk. Kuhmoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu