Tee ekoteko, osta arkena

Ensimmäiset uutiset kauppojen velvoittamisesta sunnuntaiaukioloon on nyt sitten saatu. Erikoisliike lopetti toimintansa mm. tästä syystä kauppakeskus Forumissa. Sunnuntaimyynti kun ei kannata. Aukiolojen vapauttaminen piti sisällään kauniin ajatuksen kauppiaan oikeudesta pitää halutessaan liikkeensä suljettuna sunnuntaina myös kauppakeskuksissa. Ei ole yllätys, ettei tämä toimi. On epäiltävissä, että laki ajaa erikoiskauppaa yhä ahtaammalle. Sitäkö se markkinoiden vapaus on?

Myös ketjujen kauppiaat on velvoitettu yhtenäisiin aukioloihin, kannatti tai ei. Joulu- ja alemyyntikauden päätyttyä jää nähtäväksi, miten pyhäaukiolot kannattavat. Lisääntyykö kulutus vai siirtyvätkö kulut hintoihin? Kärsiikö ympäristö vai kuluttaja? On vaarassa, että ruuan alv:n alentaminen haihtuu sunnuntaimyynnin kalliimpiin kuluihin.

Kysynnän ja tarjonnan lakia ei ole vielä ole kumottu. Keskusliikkeetkin ovat antaneet ymmärtää, että kuluttajien reaktiot vaikuttavat siihen, miten aukioloja aletaan toteuttaa.

Vapaa yrittäjä puolestaan voisi kiinnittää oveensa kyltin "olen tänään perheeni parissa" tai "Tee ekoteko, osta arkena. Ilmasto ja pienyrittäjä kiittävät".

Voimme suosia liikkeitä, jotka arvostavat lepopäivää. Samalla vähennämme muiden palveluiden laajentamistarvetta pyhiin. On kuluttajan aika vaikuttaa.

ASMO MAANSELKÄ kaupunginvaltuutettu (kd), MARIKA VISAKORPI kaupunginvaltuutettu (kd) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu