Päättäkää jo viimeinkin, järjestöt

Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, Maan ystävät, Natur och Miljö ja Luontoliitto kampanjoivat yhdessä ydinvoiman lisärakentamista vastaan. Vaihtoehtoja piisaa: matalaenergiarakentaminen, metsähake, biokaasu, peltoenergia, biolämmitys, lämpöpumput, energiapihit sähkölaitteet, tuulivoima ja teollisuuden energiansäästö.

Vaihtoehdoilla ei kuitenkaan pystytä turvaamaan tarvittavaa perusvoiman tuotantoa seuraaviksi vuosikymmeniksi. Tarkoitus on ajaa samanaikaisesti alas vanhat kivihiili- ja raskasöljyvoimalat. Jollain niidenkin kapasiteetti tulisi korvata. Jätteenpolttolaitoksista ja vesivoiman lisärakentamisesta järjestöt eivät jostain syystä puhu mitään.

Ilmeinen ristiriita on järjestöjen puheiden ja tekojen välillä. Vesivoiman lisärakentaminen on ehdottomasti kielletty. Sitä vastustavat kaikki järjestöt.

Tolkuton määrä energiajätettä ajetaan päivittäin kaatopaikoille, kun polttolaitoksia vastustetaan. Pienet vanhat vesivoimalat voitaisiin räjäyttää taivaan tuuliin, kosket palauttaa luonnontilaan ja pieni voimala korvata parilla nykyaikaisella tuulimyllyllä. Myllyjen rakentamista kuitenkin vastustetaan.

Tuulivoimapuistojen rakentamista vastustetaan, kun tornit ja pyörivät siivet eivät sovi muuten niin ihanaan maisemaan. Puulämmitteisistä kiukaista tulee kaupungeissa luopua ja siirtyä sähkökiukaisiin. Savun haju on ottanut nirppanokkiin.

Ruotsissa ja Keski-Euroopassa hevos- ja karjatilat polttavat kuivikkeeseen sotketun lannan Suomessa kehitetyissä ja valmistetuissa uuneissa ja lämmittävät itsensä ja naapurinsakin. Meilläkin Orimattilan ja Ypäjän seudut sekä tuhannet tilat lämpiäisivät lannalla, mutta sitä ei meillä saa polttaa. Tallit ja tilat lämmitetään öljyllä ja hevosenlanta kuskataan rekoilla yli sadankin kilometrin päässä olevaan kompostointilaitokseen. Onko järkeä vai ei?

On puhuttu, että meidän tulisi löytää korvaavaa teollisuutta ja työpaikkoja menetetyn lippulaivamme, puunjalostuksen tilalle. Yhtenä mahdollisuutena on väläytetty ympäristöteknologiaa.

Meillä on jo maailman paras tuntemus tuulivoimalan valmistamisesta, maailman huippua olevat polttolaitosjärjestelmät uuneineen suodattimineen kaikkineen, mahtavat turve- ja metsähakevarannot, tulossa olevat kaasutankkausasemat, pitkälle kehitetty sähköauto, jne.jne. Surkeinta on, että kiellämme itse itseltämme niiden käytön.

Poliitikot voisivat tarkistaa pykäliään kaasukäyttöisten ja sähköautojen osalta. Nykypykälien mukaan niistä peritään käyttömaksun lisäksi dieselverokin - mihin kaatui aikanaan petrooli- ja nestekaasuautojenkin käyttö.

Vetoomus järjestöille: Päättäkää selvästi ja mielellään yhdessä, mitä kannatatte ja mitä vastustatte. Seisokaa sitten päätöksenne takana ja painostakaa päättäjiä toteuttamaan niitä.

Pitkän aikaa on tuntunut siltä, että kaikkia vaihtoehtoja vain vastustatte. Meidän pitäisi pian rakentaa tuulivoimapuistoja, jätteenpolttolaitoksia ym. ym., jos ympäristöteknologialla aiomme maailman markkinoille päästä.

Referenssit myyvät paremmin kuin pelkät puheet. Rakentamisella on kiire tai putoamme kelkasta. Saksalaiset menevät eteenpäin senkin ajan, jonka me täällä juupas-eipästelemme.

Muuten: en minäkään ydinvoimalaa tarvitse, meillekin tulee sähkö, kun pistän töpselin seinään!

JARMO JÄÄSKELÄINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.