Annammeko seutukeskusten hiipua?

Matti Vanhasen ensimmäinen hallitus ajoi eduskunnassa läpi lainmuutokset, joilla päätösvalta valtion paikallishallinnon palvelujen keskittämiseen mahdollistettiin. Sama hallitus loi rajun valtionhallinnon tuottavuusohjelman, joka pakottaa hallinnonalat yksioikoisesti suuriin henkilöstöleikkauksiin. Syntyi kaksoisautomaatti, jota Vanhasen kakkoshallitus toteuttaa tiukalla otteella. On käynnissä erittäin voimakas keskittäminen, mikä johtaa alueelliseen eriarvoistumiseen.

Keski-Suomessa Jyväskylän ulkopuoliset seutukuntakeskukset ovat menettäneet lähes kaikki valtionhallinnon palvelut ja työpaikat. Vanhasen hallituksen Paras-hanke johtaa myös kuntapalvelujen keskittymiseen, jota suuruuden ihannointi ruokkii.

Palvelut etääntyvät kauas maaseutualueiden ja seutukeskusten asukkaista. Keski-Suomessa yli satatuhatta ihmistä joutuu omalla kustannuksellaan hakemaan eräät valtionhallinnon palvelut kymmenien kilometrien päästä. Valtion vakaat työpaikat ovat kadonneet seutukeskuksista ja samalla näistä tulleet kuntien verotulot ovat hävinneet.

Esimerkiksi tuomareille löytyy työpaikkoja yhä vähemmän muualta kuin maakuntakeskuksesta. Ihmisten luontainen neuvojen saanti monimutkaisessa hallintobyrokratiassa on hävinnyt. Tuttua tuomaria ei enää voi kohdata kylänraitilla. Pienistäkin neuvoista on maksettava täysi taksa. Ihmis- ja asiakasnäkökulma on unohtunut, mutta verot ja maksut peritään kaikkialla.

Valtion palvelujen ja työpaikkojen perässä häviää yksityisiä työpaikkoja. Aiemmin valtion aluepolitiikalla pidettiin koko maakunta elossa ja vaalittiin tasa-arvoa.

Nyt ns. rakennepolitiikka on massiivisen EU-byrokratian pyöritystä. Maakuntien rakenne hajoaa. Valtio imee elinvoimaa maaseudulta ja seutukeskuksista enemmän kuin niihin antaa. Maakunta jakautuu kehittyvään keskukseen ja taantuvaan muuhun osaan. Keskittäminen ja eriarvoistuminen jatkuu.

Osasyynä eriarvoistumiseen on varsinkin suurten puolueiden keskittyminen taistelemaan kannatuksesta vain väkirikkaissa keskuksissa pääasiassa maan eteläosissa. Maakuntien ihmisten palveluista, työpaikoista ja jopa turvallisuudesta tingitään. Muutosta ei näy, vaikka kehityksen ikävät seuraukset ovat tiedossa.

Kokonaisia seutukuntia ei pidä päästää sammumaan. Maakunnan sisällä tarvitaan alueellistamisajattelua, kuten tarvittaisiin nykyistä paljon enemmän valtakunnan tasollakin. Maakuntien ihmisten on syytä herätä peräänkuuluttamaan oikeudenmukaista kohtelua ennen kuin on myöhäistä. Emme saa antaa seutukeskusten ja maaseudun hiipua.

TOIMI KANKAANNIEMI kansanedustaja, kd Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.