Sitra ei rahasta Jämsää vaan Pihlajalinnaa

Keskisuomalaisessa on kirjoiteltu osittain virheellisesti Sitran pikavoitoista Jokilaakson Terveys Oy:n kaupoilla. Sitra ei "rahastanut" Jämsää vaan Pihlajalinna Oy:tä. Tässä yhteydessä voisi moittia eduskuntaa Sitraan kohdistuvan valvonnan pettämisestä.

Jos joku nyt yrittäisi rahastaa Jämsää, niin se olisi oma yhtiökumppani Pihlajalinna Oy. Jos Jämsä ostaa nyt sille tarjotut omat osakkeensa, niin se tulee rahoittaneeksi vajaalla miljoonalla Pihlajalinnan liiketoimia, ei omiaan. Se, joka varmasti teki terveydenhuollon varjolla hyvän tilin, on kuitenkin Sitra.

Terveysrahasto oli alun perin vain iso kasa rahaa pankkitilillä ja joukko valtion siihen apporttina sijoittamia firmoja, joista Keski-Suomessa tunnetuin lienee tamperelainen tekonivelpaja Coxa Oy.

Tämä omaisuus annettiin hallinnoitavaksi yksityiselle Korona Invest Oy:lle. Se oli kahden Sitrasta poistuneen johtajan omistama yhtiö.

Terveysrahasto on rahan voimalla ideoita liikkeellepaneva toimija. Se on ilmoittanut vastikkeeksi tavoittelevansa 8-10 prosentin vuotuisia voittoja sijoituksilleen.

Sitra sijoitti joku vuosi sitten Pihlajalinnaan kaksi miljoonaa euroa. Tällä se kymmenkertaisti Pihlajalinnan Oy:n oman pääoman.

Tässä vaiheessa jokainen, joka oli perehtynyt asiaan ymmärsi, että Pihlajalinnan "omisti" Terveysrahasto. Tämä oli julkista tietoa jo vuonna 2008, kun Jokilaakson Terveys Oy:tä ryhdyttiin Jämsässä perustelemaan. Tämä seikka lienee vain unohtunut ja jäänyt siksi merkityksettömäksi Jokilaakson Terveys Oy:n perustamisvaiheessa.

Kun Terveysrahaston ja Pihlajalinnan taival tuli täyteen, oli luonnollista, että Pihlajalinnaan sijoitettu pääoma palautui takaisin Terveysrahastoon. Korkoa korolle laskien kaksi miljoonaa olikin kasvanut lähes kolmeksi.

Tästä noin miljoonan sijoitusvoitosta on nyt leivottu 800 000 tässä vaiheessa niihin, arvottomiin, Jokilaakson Terveys Oy:n muutamaan osakkeeseen, jotka siirtyivät joulukuussa Pihlajalinnalle. Tällä järjestelyllä voidaan luoda mielikuvaa moraalisesti hyvinkin hyväksyttävistä liiketoimista ja siitä, että Terveysrahasto saisi Pihlajalinnasta vain noin neljän prosentin, kohtuullisen, kertaluovutusvoiton todellisen 33 prosentin korkoa korolle rahastuksen sijasta.

Jämsän kaupunginhallituksen esityslistalla on ehdotus lunastaa oman yhtiönsä osakkeita. Tästä ehdotuksesta ei selviä se, kuka osakkeita kaupittelee, Sitra vai Pihlajalinna. Jokainen tehkööt tästä omat johtopäätöksensä.

KARI KESKINEN SoTe-tilaajalautakunnan jäsen Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu