Uskonnot eivät kahakoi

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Mika Aaltolan haastatteluun perustuva Hanna Leppäsen juttu (Ksml 29.1.) paneutui aiheeseensa "Jumala jyllää yhä politiikassa" pinnallisesti.

Juttu propagoi perusteetta "maallista ajattelutapaa", jota ei vaivauduta määrittelemään. Aaltola samaistaa sen uskonnollisen suvaitsevaisuuden kanssa, mutta mitä maallista siinä on? Kehotus "toimi muita kohtaan kuten haluat muiden toimivan itseäsi kohtaan" löytyy kaikista uskonnoista.

Puhe "uskontojen välisestä" kahakoinnista on akatemiatutkijalta perin epäanalyyttistä. Koko juttu sulkee silmänsä olennaiselta: toisaalta erilaisuuden pelkoa ja toisaalta uskonnollisia tunteita hyväksikäytetään häikäilemättä ihmisten manipuloinnissa toisiaan vastaan.

Aaltola näkee "uskonnon" entistä vahvemman roolin johtavan pahimmillaan väkivaltaan, mutta entä aidon uskonnollisuuden vaikutus parhaimmillaan? Suosittelen Mahatma Gandhin omaelämäkertaa.

Aaltola väittää, että syyskuun 11. päivän iskut vuonna 2001 osoittivat, ettei "uskonto" ole hävinnyt maailmanpolitiikasta. Hän on tavallaan oikeassa: Vaikka edelleenkään ei tiedetä, mikä taho iskujen takana oli, syntipukki oli heti valmiina: muslimit! Onko akatemiatutkija Aaltolalla tämän version tueksi muuta näyttöä kuin sotaa käyvän suurvallan virallinen propaganda?

Nyt ollaan islamofobiassa niin pitkällä, että ilmailuviranomainen puhuu muslimien automaattisesta epäilemisestä terroristeiksi (Ksml 17.1). Milloin heitä vaaditaan kantamaan keltaista kuunsirppiä rinnassaan?

SAMI YLI-KARJANMAA teol. ja fil. maist., tohtorikoulutettava Laukaa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.