Kunnallisverotuksesta

Saarijärven kaupungin tuloista 37 prosenttia tulee verotuksesta. Suurin osa tulee kunnallisveroista ja loput yrityksien yhteisöveroista ja kiinteistöveroista.

Valtionosuudet 40 prosenttia kaupungin tuloista. Lisääntyvästä osasta palveluja kuntalaiset maksavat pienen osuuden kustannuksista ja tuloistaan tai lähes kaikki tulonsa kuten vanhukset Peltoahossa.

Yhteisöveron osuus kunnan tuloista on pieni, koska kunnat saavat vain 20 prosenttia siitä, vaikka yhtiö toimisi vain kyseisessä kunnassa. Pääomatuloveroista kunta ei suoraan saa mitään. Valtio puolestaan kerää rahat tuloveroista, arvonlisäveroista, yhteisöveroista ja pääomatuloveroista ynnä muista. Näillä rahoitetaan muun muassa kuntien valtionosuudet.

Ketkä sitten maksavat Saarijärven kunnallisverot? Kunnallisveroa maksavat tuloistaan palkansaajat, työttömyyspäivärahaa saavat ja eläkeläiset. Osa veronmaksajista saa tuloja niin vähän, että verotettavaa tuloa ei ole.

Viime vuoden verotiedoista kävi ilmi, että valtakunnan ja paikkakuntien verotilastoissa kärkijoukoissa oli suurituloisia, joilla oli vain lähes kokonaan pääomatuloja ja veroprosentti 28 pinnassa. He eivät siten maksaneet lainkaan kunnallisveroja, mutta käyttävät kunnallisia palveluja kuten muutkin.

Onko tämä perustuslain mukaista? Olisiko mahdollista periä hyvätuloisilta kunnan palveluista vastaava maksu, jonka muut maksavat kunnallisveron muodossa?

Toinen vaihtoehto olisi, että hyvätuloisten yksityishenkilöiden pääomaverotuloista annettaisiin osa kunnille.

PASI PYYKKINEN SAK:n valtuuston jäsen kaupunginvaltuutettu (sd.) Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu