Kulttuuribussi Jämsän identiteettiä rakentamaan

Jämsän kulttuuritoimenjohtaja Ritva Hellsten ja ylipäätään sivistystoimi ansaitsee suuren kiitoksen ideasta panna kulttuuribussi kiertämään uuden Jämsän kyliä.

Tavoitteena on viedä kylille virikkeitä kaikenikäisille ja tarjota toimintamahdollisuuksia niin taiteilijoille kuin harrastajille. Olipa pitkästä aikaa ilouutinen!

Kulttuuribussin sisältönä olisi erilaisia työpajoja kuten esimerkiksi huopa- tai bändipaja, taidelainaamo, satuhetki, soitinesittely, runopiiri, tanssipaja, vanhojen valokuvien piiri jne. Vetäjinä olisivat kaupungin omat työntekijät, yhdistykset tai yksityiset taiteilijat.

Varmaankin kukin kyläkunta muokkaa kulttuuriantia omien perinteidensä ja taitajiensa näköiseksi. Jämsän kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi on ennakkoluulottomasti ponnistanut yhteisiä kulttuuritilaisuuksia jo viime vuonna, mutta nyt tavoitellaan entistä enemmän kaupunkikeskustan ulkopuolella olevia asukkaita.

Kulttuuribussi tekisi alkaneen vuoden aikana 12 kyläkiertuetta. Kylien väliä sukkuloivalla kulttuuribussilla on mielestäni suuri symboliarvo.

Arvelen, että yhteisöllisyyden ja konkreettisen kulttuurivaihdon ohella kiertueella rakentuu uutta yhteistä identiteettiä, uutta entistä rikkaampaa jämsäläisyyttä. Sitä tunnetta, että ollaan yhtä ja samaa Jämsää, olipa se kotipiiri Arvajalla, Haavistossa, Kolonkulmalla, Kerte-Palsinassa, Porkkakylällä, Vaherissa tai vaikkapa Virtasalmella.

Jämsässä yhteisen identiteetin rakentuminen ei ole mikään helppo juttu. Lyhyen ajanjakson aikana Jämsä on laajentunut kolmella, toimintatavoiltaan ja -kulttuuriltaan hyvin erilaisella kunnalla.

Kiireisissä kuntajakotilanteissa tehdään monia asiakirjoja ja järjestämissuunnitelmia, mutta eipä vaan suunnitelmaa siitä, miten asukkaat pystyvät rakentamaan yhteisen identiteetin ja mitä se mahdollisesti vaatii hallinnolta, päättäjiltä.

Asukkaitten yhteenkuuluvuuden tunne uudessa kunnassa helpottaisi elämää oikein kovasti, ja sillä olisi vaikutusta kaupungin yleiseen ilmapiiriin. Tarvitaan tietysti paljon muutakin kuin kulttuuribussi. Ennen kaikkea hyvää ja oikeudenmukaista hallintokulttuuria.

Yhtäkaikki: Kulttuuribussilla on Jämsässä suoranainen sosiaalinen tilaus. Toteutukseen haetaan opetusministeriön tukea. Tukea kaupunki hakee vain bussivuokraan ja puolipäiväisen koordinoijan palkkaukseen. Muu hoituisi kaupungin henkilöstön ja asukkaiden yhteisvoimin.

ARJA PAAKKANEN kaupunginhallituksen jäsen (vas.) Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.