Energian hinta ratkaisee

Kaikki valtiot pyrkivät turvaamaan energian saannin mahdollisimman edullisesti ja luotettavasti, Kyse on kilpailukyvystä ja turvallisuudesta. Tällöin energian kotimaisuus on tärkein tekijä. Keski-ja Itä-Euroopan maat käyttävät hiilivarojaan, jopa erityisen voimakkaasti saastuttavaa ruskohiiltä. Viro käyttää palavaa kiveään, Ruotsia ja Norjaa on siunattu runsaalla vesivoimalla, Norjaa myös öljyllä ja maakaasulla.Meidän huomattavin luonnonvaramme tässä mielessä on turve.

Meillä näyttää olevan muotia mollata kotimaista turve-energiaa. Etenkin Helsingin vihreät panettelevat työkseen turvetta, vaikka sen hiilipäästöt eivät ole sen suuremmat kuin Helsingin miltei yksinomaisena energianlähteenään käyttämällä kivihiilellä. Valuutan säästöllä ja suurella työllisyysvaikutuksella ei näytä olevan merkitystä - siitäköhän syystä, että turve työllistää kehäkolmosen ulkopuolella.

Kaikella energiantuotannolla on haittavaikutuksia, joita on pakko sietää. Turvetuotanto aiheuttaa usein vesien samentumista. Uudella tekniikalla haittoja osataan jo merkittävästi vähentää. Sitäpaitsi vesi on siitä hyvä elementti, että se jatkuvasti uusiutuu ja puhdistuu, ja kiintoaine painuu pohjaan.

Monet poliitikkomme näyttävät unohtavan, että energian hinta on perusteollisuutemme kilpailukyvyn ratkaiseva tekijä. Metsä- ja metalliteollisuus ovat energiavaltaisia aloja, joiden täytyy pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Tästä syystä meidän tulee olla tarkkoja niiden päätösten osalta, jotka nostavat energian hintaa. Esimerkiksi sähkövero on rasite, jota kilpailijoillamme ei ole.

Jotkut ovat jopa vähätelleet perusteollisuutta nimittäen sitä aikansa eläneeksi. Perusteollisuus ei tosin työllistä valtavaa väkimäärää, mutta sen välillinen vaikutus on korvaamaton. Sen ympärille on rakentunut suuri ryhmä kone- ja laitevalmistusta sekä palveluja, jotka työllistävät merkittävästi enemmän.

Ylimitoitetut uusiutuvan energian tavoitteet uhkaavat nostaa energian hintaa järjettömällä tavalla. Ne pitää harkita uudelleen, koska nykyisten päästäkauppajärjestelmien vallitessa tasapuolisia kilpailun edellytyksiä ei ainakaan Kööpenhaminan kokouksessa ole pystytty turvaamaan. Risuenergia toimii vain päästökauppamaksujen ja suurten verotukien varassa. Vielä pahempi tässä suhteessa on tuulivoiman merkittävä lisääminen. Uusiutuvan energian kymmenien prosenttien lisäykset nostavat energian hintaa, ja vähentävät lopulta työpaikkoja. Jos puuhun perustuvaa energiaa halutaan lisätä kestävästi, on ryhdyttävä käyttämään ainespuun kokoista runkopuuta. Tämä ei ole hyvä vaihtoehto siinä mielessä, että metsäteollisuuden kautta kierrätettynä nämä puut tuottaisicvat kansantaloudelle moninkertaisen hyödyn työpaikkoina ja vientituloina.

TAPIO LAIHO metsänhoitaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.