Lihavat ja laihat vuodet ennen ja nyt

Joosef, Jaakobin ja hänen lempivaimonsa Raakelin toiseksi nuorin poika, peri vanhemmiltaan oveluutta, älyä ja järkeäkin. Äidiltään lisäksi miellyttävän ulkomuodon.

Kun töilläkään ei suosikkipoikaa pahemmin rasitettu, jäi aikaa verbaalisten kykyjen hiomiseen ja velipuolten ärsyttämiseen, vihaksi pistävien unien sepittämiseen ja kertomiseen. Näistä syistä sydämistyneet velipuolet pistivät näsäviisaan nuorukaisen kuivaan kaivoon ja myivät ohikulkevalle kauppakaravaanille vietäväksi Egyptiin orjaksi.

Monien vaiheiden jälkeen nokkela nuorukainen joutui faaraon unien selittäjäksi, ja edelleen Egyptin kansanhuoltoministeriksi. Seitsemän lihavaa ja seitsemän laihaa lehmää oli pääteltävissä lihaviksi ja laihoiksi vuosiksi, varsinkin jos oli vihiä Niilin alkavasta tulvasta, sillä tulvavuodet toivat vuoristosta saakka kivennäis- ja ravinnerikasta liejua Niilin suistoon alangoille.

Hyvä tulva takasi useita viljavia vuosia ja niitä seuranneet kuivat katovuodet opettivat kouriintuntuvasti talouselämän syklisen kiertokulun, joka on sen jälkeen toistunut jo satoja kertoja ja tulee tulevaisuudessakin toistumaan.

Alkukantaisissa oloissa syklit jäivät historiaan merkitsemättä, vähälle huomiolle, unohdukseen, mutta sitä mukaa kun talouden vauhtia on kehitetty ja talousgurut ovat uskonnoksi asti toitottaneet, että "nopeat syövät hitaat" ovat syklien taantumat tulleet yhä voimakkaampina huomatuiksi. Voisi väittää, että mitä lihavampia ovat lihavat vuodet, sitä laihemmiksi muodostuvat seuraavat laihat.

Parhaillaan elämme murrosaikaa. Keskustellaan siitä, onko pohjakosketus jo ohi. Onko jo käännytty uuden kasvun uralle? Totuus lienee, että eräin osin ollaan nousussa ja eräin osin viivytään vielä lihavissa vuosissa.

Veronmaksajan Talous Taito-lehden numeroon 30.12. on koottu Tilastokeskuksen ansiotaso- ja elinkustannushintaindekseistä yhteenveto keskipalkkojen kehityksestä vuosina 1985-2009. Sen mukaan lihavat vuodet alkoivat jo 1994 keskipalkan noustessa nimellisesti 2,1 prosenttia ja reaalisesti prosentin. Listan mukaan vuosina 1994-2009 keskipalkat kohosivat yhteensä 82,4 prosenttia ja niiden reaalinen ostovoima noin 44 prosenttia.

Reaalinen ostovoima kohosi siten jakson aikana keskimäärin 2,75 prosenttia vuodessa. Samalla vauhdilla jatkaen keskipalkka antaisi 26 vuodessa mahdollisuuden ostaa kaksinkertaisen määrän hyödykkeitä.

Vuonna 2009 olimme yleisen mielipiteen mukaan selvässä taantumassa, mutta keskipalkan nimellinen nousu oli vielä 4,2 prosenttia, ja sen ostovoiman pitäisi lisääntyä noin 0,8 prosentin deflaation ansiosta. Oliko taantuma edes alkanut niiden osalta, joilla oli työtä?

Pidämme ehkä lihavina sellaisia vuosia, jolloin tuotanto ja yksilön käytettävissä olevat varat lisääntyvät vuosittain neljällä prosentilla. Se merkitsisi tuplaantumista 18 vuodessa ja nelinkertaistumista 36 vuodessa. Sitä ennen siihen kuitenkin väistämättä tulee laihoja vuosia.

Ajan syklisyyden ohella taitaa meillä olla toinenkin perinne faaraoiden ajoilta. Kun faarao kruunattiin virkansa, alkoi elämän pituinen urakka hänen ikuisen leposijansa, haudan, rakentamiseksi. Se joko koverrettiin kallion uumeniin, tai rakennettiin pyramidi.

Useimmiten meilläkin, kun yritysjohtaja kruunataan tehtäväänsä, hän alkaa oman muistomerkkinsä, tehtaan, toimitalon, pääkonttorin, rakentamisen. Hyviä perusteluja rakentamiselle löytyy varmasti, mutta onkohan siinä samalla kaukaista liittymää itse Luojan antamaan tehtävään Aale Tynnin runon Kaarisilta mukaan:

"Tee silta ylitse syvyyden, tee, kaarisilta tee, /joka kunniaani loistaa ja valoa säteilee."

YRJÖ JAATINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu