Veteraaniasia ei ole puhtaan sinivalkoinen

Vuonna 1970 voimaan astuneen rintamasotilaseläkelain valmistelussa oli jo merkittäviä ongelmia. Eräinä syinä tähän on mainittu liian lyhyen lainvalmisteluaika, puutteelliset sota-ajan tiedot jne.

Alunperin lain piiriin olisivat tulleet todella etulinjassa olleet sotilaat. Tällöin etuudet olisivat tulleet vajaalle 100 000 miehelle. Tässä vaiheessa tuotiin esille ns. talvisodan henki eli kaikkia sotilaita tarvittiin tasapuolisesti ja välttämättömästi sotaponnistelujen onnistumiseksi.

Kiireessä laadittu lakiteksti osoittautui heti alkuunsa sellaiseksi, että se mahdollisti tunnuksia myönnettäessä erilaisia soveltamistulkintoja Eri sotilaspiireissä ja lääneissä sovellettiin erilaisia tulkintoja.

Vähitellen tunnuksen saajien lukumäärä nousi alunperin aiotusta viisinkertaiseksi. Samalla alkoi ilmaantua erilaisia tulkintoja veteraani-nimikkeestä. STM selvensi asian lausunnossaan 19.5.2004: "Veteraani-nimikettä ovat oikeutetut käyttämään vain tunnuksen saaneet". Tunnuksesta tuli "passi", joka todisti kunniakansalaisuuden, mutta ei aina sota-ajan palvelusta. Tunnuksettomista tuli "apusotilaita" riippumatta siitä oliko tunnus saatu kyseenalaisin tai jopa virheellisin kriteerein. Tunnusasiaa tutkinut historioitsija, eversiluutnantti Helge Seppälä toteaa lausunnossaan 16.11.1995: "Tunnuksia on myönnetty heppoisin perustein, muun muassa sukulaisille ja lapsille." Samaan sotilaiden eriarvoiseen kohteluun on kiinnittänyt huomionsa eduskunnan oikeusasiamies. Oikeuskansleri Paavo Nikula on todennut lausunnossaan mistä syystä virheellisyydet ovat tapahtuneet ja mitä siitä on ollut seurauksena perustuslain vastaisesti kansalaisille.

Tunnusten myönnöistä päävastuun kantanut puolustusministeriö on myöntänyt virheitä tapahtuneen ja tehnyt esityksen niiden korjaamiseksi. STM puolestaan on todennut että mitään korjaustarpeeseen viittaavaa ei ole tapahtunut.

Veteraaniasia ei ole niin puhtaan sinivalkoinen kuin miten sitä on tuotu kansalaisille esille.

TAUNO KUOPPALA Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.