Mielipide: Minä en luulottele rahastoista mitään

Ilkka Alava (KSML 13.7.) veisaa samaa virttä kuin ”työeläkerahastojen herrat”. Hän ei usko asiaan vihkiytyneiden matematiikkojen laskelmiin vaan työeläkelaitosten ”leipäpappeihin”, joiden mukaan eläkerahastot kuivuisivat 2060-luvulla. Tämän jälkeen eläkkeet rahoitettaisiin suoraan työnteosta kertyvillä eläkemaksuilla, jotka olisivat 35 prosenttia palkasta. Todella karmeaa tekstiä.

Alava kyseli, ketä tarkoitin, kun kerroin luottavani asioihin perehtyneisiin matemaatikkoihin. Heitä on monia, mutta mainitsen tässä heistä vain yhden: sosiaalipolitiikan dosentti, yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV), eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija Olli Pusa.

Pusa julkaisi väitöskirjassaan vuonna 1994 laskelman työeläkejärjestelmän kokonaisvastuista (600–700 mrd. euroa). Hän kertoi minulle käyttäneensä kokonaisvastuun käsitettä aivan eri tarkoituksessa kuin mitä eläkeyhtiöt ja ETK väärinkäyttävät omassa propagandassaan.

En ole luulotellut mitään, kun olen kertonut, että eläkerahastot olivat vuoden 2019 lopulla 218 miljardia euroa ja että ne kasvoivat viime vuonna 21,8 miljardia euroa. Kasvu johtui paitsi työnantajien ja työntekijöiden maksuista myös kansainvälisten sijoitusten sijoitustuotoista.

Uskon, että ns. taitettu indeksi voidaan palauttaa palkkaindeksiksi, jos istuva hallitus haluaa puolustaa 1,5 miljoonan suomalaisen eläkeläisen tahtoa. Asiasta on tehty kaksi lakialoitetta, jotka tulevat eduskunnan käsittelyyn tällä istuntokaudella.

Kauko Tuupainen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut