Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Kansanedustaja Jouni Kotiaho esitti (KSML 4.7.) epäluottamuslauseen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle. Tämä on jatkumoa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon linjaukseen perustuslakivaliokunnan lausunnossa ns. Mäenpään tapauksessa.

Ennen valiokunnan käsittelyä oli selvää, ettei tarvittavaa 5/6-enemmistöä saada eduskunnassa kansanedustajan syytesuojan purkamiseen, ja valtakunnansyyttäjän itsepäinen asian ajaminen aiheutti kriisin koko yhteiskuntajärjestykselle pakottamalla valiokunnan historialliseen äänestyspäätökseen.

Mäenpään tapaus on asiallisesti hyvin selvä, selkkauksen aiheuttanut ”vieraslaji” -puheenvuoro on huonoa käyttäytymistä ja asiatonta kielenkäyttöä, mutta ei kohdistu kehenkään henkilönä eikä täytä vihapuheen tunnusmerkkejä.

Vakavaksi asian tekee eduskunnan päätöksen jälkeen Toiviaisen julkisuudessa esittämä lausunto, jossa hän kyseenalaistaa demokratian perusperiaatteen vallan kolmijaosta ja viittaa eduskunnan äänestyspäätöksen merkitystä oikeudelliselta kannalta oikeuttamaan omaa toimintaansa virkamiehenä, jota se ei voi olla.

 

Oikeuslaitos ja tuomioistuinjärjestelmä on demokratiassa lähtökohtaisesti riippumaton ja tuollainen oikeuslaitoksen riippumattomuutta vaarantava kommentti valtakunnansyyttäjän antamana on erittäin vakava.

Toinen, jopa merkittävämpi syyttäjälaitoksen uskottavuutta vaarantava asia syntyi, kun korkein oikeus piti ennallaan entisen Ilmavoimien komentajan Sampo Eskelisen sakkotuomion.

Valtakunnansyyttäjä on aiemmin jättänyt syytteen nostamatta samassa asiassa entistä Puolustusvoimain komentajaa kohtaan todisteiden puuttumisen takia. Lännen Median haastattelussa kommodori Pekka Varjonen antaa kuitenkin todistajalausunnon aiheesta, joka on jo itsessään riittävä peruste käynnistää esitutkinta uudelleen.

KKO:n päätöksen ja Lännen Median haastattelun jälkeen on syntynyt selkeä epäily Toiviaisen toiminnan asianmukaisuudesta Lemmenjoki-tapauksessa, joka vaarantaa koko syyttäjälaitoksen uskottavuutta. Kun muistetaan edellisen valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen erottamiseen johtuvat tapahtumat, syyttäjälaitos on vakavassa kriisissä.

Lukuisat oikeusoppineet, kollegat ja ystävät yrittivät turhaan saada Nissistä eroamaan itse ennen kuin erotetaan. Valitettavasti näyttää nyt siltä, että valtakunnansyyttäjän erottaminen toistuu, eikä myöskään Toiviainen ymmärrä väistyä tehtävistään.

Kari Tanninen

puheenjohtaja

Jyväskylän Siniset

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut