Telemasto pilaa elämämme

Kiitos kaupunkirakennelautakunta! Olette antaneet meille Terttumäentien omakotiasujille seuraavan 25 vuoden aikana mahdollisuuden nauttia Elisan tytäryhtiön (Ecosite Oy) rakentaman telemaston vaikutuksista. Sopivalla tuulella masto ujeltaa kuin suihkukone. Ja kovalla helteellä huoltorakennuksesta kuuluu todella häiritsevä ja ympäristöstä poikkeava infernaalinen kohina.

Miten kaupunkirakennelautakunta on antanut luvan moisen hökötyksen rakentamiseen aivan omakotitalojen takapihalle, lähimmillään 50-100 metrin päähän taloista? Tilaa mastolle olisi ollut kunnan alueella vaikka kuinka paljon.

Yhteydenotoistamme huolimatta alueen asukkaita ei ole kuunneltu. Onko tämä uuden Jyväskylän tapa hoitaa asioitaan kuntalaisten suuntaan?

Mikäli yksityinen rakentaa tontilleen vaikkapa vain pienen varaston, siihen tarvitaan jos jonkinlaista paperia ja lausuntoa. Mutta jos Elisan tytäryhtiö päättää rakentaa 40-metrisen metallisen tornin omakotialueelle, siihen riittää vain ilmoitusmenettely! Ja tiedotus on hoidettu, kun siitä ilmoitetaan paikallislehdessä. Valitettavasti lehti ei ilmesty jokaiseen kotiin.

Jyväskylä mainostaa itseään kuntalaisiaan kuuntelevana kaupunkina. Me lähimmät asujat saimme maston rakentamisesta tietoa vasta, kun mittamiehet helmikuussa saapuivat alueelle ja alkoivat pystyttää merkkejään.

Lähetimme kuntaan useita kyselyjä siitä, mitä varaus merkitsee, ja mitä alueella aiotaan tehdä. Vasta kolmen-neljän virkamiehen ja monen puhelun kautta selvisi, että mitatulle sadan neliön tontille rakennetaan 40-metrinen telemasto.

Kaupunkirakennelautakunnan päätöksen mukaan siitä "ei ole haittaa alueen asukkaille", mutta me asukkaat olimme eri mieltä. Lautakunta ei ole ilmeisesti kuullutkaan sellaisista ympäristökäsitteistä kuin maisema- ja meluhaitta. Maiseman voi pilata paitsi rumilla rakenteilla ja myös melulla ja ympäristöön sopimattomilla äänillä.

Miten moinen päätös on voinut syntyä alueen asukkaita kuulematta ja heitä asiasta informoimatta? Demokratia sisältää käsittääkseni alueen asukkaiden kuulemisen, mutta tässä yhteydessä sellaisesta ei voi puhua.

Vanhassa maalaiskunnassa alueen rakentamista koskevissa asioissa lähetetettiin asukkaille kirjelmä ja annettiin näin mahdollisuus lausunnonantoon. Menettely oli asiallinen ja kuntalaisia palveleva. Ihmiset, joita houkutellaan asuinalueille hyvien asuinolojen perässä, luottavat myös virkamiesten lupauksiin.

Muutokset ovat luonnollisia, mastoja tarvitaan, mutta rakentamisasioissa tulee alueen asukkaita informoida hyvin ja reiluin pelisäännöin. Näin ei Terttumäen tapauksessa tehty.

Mutta tapahtunut on tosiasia ja varoituksena muille, joiden alueille mastoja suunnitellaan. Kysymys ei ole vain maiseman pilaamisesta vaan myös meluhaitasta. Tuulella syntyvät mastoäänet eivät ole mitään rauhoittavaa kuultavaa ja kuumalla säällä jäähdytyslaitteiden äänet ovat yksi merkittävä lisä kaupunkimme melusaasteisiin.

Tervetuloa kaupunkirakennelautakunta Terttumäkeen päiväkahville kuuntelemaan telemaston "sulosointuja". Tarjoamme lautakunnalle kahvit kaikessa ystävällisyydessä, ja säästämme kaupungin varoja suosituissa kokemusmatkailussa. Bussimatkan hinta on kolmisen euroa suuntaansa.

Näitä mastoja rakennetaan lähiaikoina eri puolille Suomea satoja ellei tuhansia. Te, joita asia koskee, taistelkaa mastojen järkevien sijoittamisten puolesta ja esittäkää niille parempia vaihtoehtoja, sillä viranomaisten viisaudessaan esittämä paikka ei ole aina välttämättä paras.

MARKKU TOSSAVAINEN Jyväskylä, Terttumäki

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.