Siivoton luontopolku

Olimme äskettäin kävelemässä Iso-Haapasaaren luontopolulla Vaajakoskella

ja järkytyimme.

Nuotiopaikalla ei ollut polttopuita, roskaa oli heitelty ympäriinsä ja alue oli muutenkin hoitamattoman ja siivottoman näköinen. Miksei kaupunki pidä huolta kaikille asukkailleen tarkoitetuista virkistysalueista?

Olisi ihanaa tulla viettämään aurinkoista päivää lasten kanssa näihin upeisiin maisemiin, mutta tällainen välinpitämättömyyden osoitus pilaa kyllä iloisen retkitunnelman. Hävetkää, liikuntapalvelujen väki!

ELINA SALMINEN Toivakka, Kankainen

Vuonna 1996 maksussa olleet eläkkeet ovat nousseet vuoteen 2011 mennessä 33 prosenttia. Vastaavasti palkat ovat nousseet 1995-2010 välisenä aikana 67 prosenttia.

Näin ollen samana 15 vuoden jakson aikana palkat ovat nousseet 34 prosenttia enemmän.

Vuodesta 1996 taitettu indeksi on tuhonnut työeläkkeiden palkkoihin suhteutettua ostovoimaa. Esimerkiksi 2010 työeläkkeet nousivat 0,26 prosenttia, hinnat lähes 2 prosenttoa ja palkkojen liukuminen oli noin 3 prosenttia.

Onneksi työelämästä jäi jotakin sukanvarteen, että ei siitä valittamista. Mutta tasapainoinen ja tasapuolinen eläkepolitiikka on hukassa. Tasapuolisuus toteutuu vain hintalapuissa ja eri palvelumaksuissa.

Ymmärrän, että yltäkylläisyyttä ei ole jaettavissa ja niukkuuden jakaminen on johonkin väestönosaan kohdennettava, mutta onko se välttämätöntä. Silti kaunista kesää ja valoisaa mieltä.

MAUNO KINNUNEN Keuruu

Meni yöuni lukiessani lyseon asiasta. Ehdottajat eivät tajua tai eivät välitä mitään suomalaisen oppikoulun syntyhistoriasta.

Kyllä Alvar ja aikanaan isänmaallinenkin Otto Ville hirmustuisivat tuhansien muiden mukana. Pyöräkorjaamoko siihen sopii kuten ennen Kuokkalan kartanoon.

Kotkassa muutettiin poikalyseo Ruotsinsalmen lukioksi. Väki heräsi. Valtameriltäkin tuli viestejä ettei käy. Komea Jugend-rakennus vuodelta 1905 on Kotkan Lyseo Lukio kirkkoa vastapäätä.

Kuuluu Seppälänkankaan hautausmaa olevan nykyään Lahjaharjun hautausmaa. Sinne on minullakin ollut vuosikymmeniä tilaus.

Nimi ei miellytä. Lahja-

harju kai viittaa Kankaan tehtaan sotien jälkeen rintamamiehille ja heidän omaisilleen lahjoitettuihin tontteihin. Mikä on Metsäkankaan hautausmaa?

Eikö vanhoja vakiintuneita nimiä sovi käyttää?

Lutakko onneksi pelastui. Älkää Halssilaan kajotko.

ANJA KONTKANEN Vääksy

Vetoan Jyväskylän työvoi-

matoimiston sekä Korpilahden ja Jyväskylän päättäjiin. Korpilahden työttömien yhdistys loppuu lehtitietojen mukaan 2011 lopulla johtuen määrärahoista ja vetäjän puutteesta.

Toiminta ollut jo 12 vuotta toiminnassa Korpilahdella Ulla-Maijan hyvässä johdossa. On se niin väärin että 49 työtöntä Korpilahdella jätetään nyt oman onnensa nojaan. Monelle työ Korpilahden työttömien yhdistyksessä on ollut syrjäytymisen kannalta ennaltaehkäisevää työtä ja henkireikä arkeen.

Monelle on mahdottomuus liikkua Korpilahden ulkopuolella töissä tai ylipäätänsä saada töitä muualta. Kirpputori, kahvio, ruokala ja Tele-talotoiminta on ollut korpilahtelaisille asukkaille kokoontumispaikka.

Ruokalaan on yksin asuvien yksinäisten ja vanhusten kiva tulla syömään ja rupattelemaan ystävien ja tuttavien kanssa. Siellä käy myös vierailijoita Korpilahden ulkopuolelta.

PÄIVI KARJALAINEN Jyväskylä, Korpilahti

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.