Sosiaalihuollon asiakastiedot toimimaan

Vuonna 2005 tehtiin periaatepäätös sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen kansallisesta sähköisestä arkistosta - lainsäädäntötoimet ja rahoitus tosin suunniteltiin vain terveydenhuollolle. Käytännössä kehittäminen on osoittautunut huomattavan vaikeaksi ja hitaammaksi kuin arvioitiin. Sosiaalihuolto tulee kuulemma perässä.

Mitä tapahtuu sosiaalihuollon asiakastietojen yhtenäistämiselle ja rakenteille sekä tiedon liikkuvuudelle?

Kunnilla ja muilla palvelujen tuottajilla on selkeitä tarpeita tiedonsiirron kehittämiseen, kun yhä useampi asiakas saa palvelut monelta eri taholta. Nyt asiakastiedot eivät liiku edes organisaation omien tietojärjestelmien välillä. Yksityisten palvelujen kanssa asiakastietoja vaihdetaan kopioina ja tilastoja tuotetaan kynällä ja paperilla.

Sosiaalialan tietoteknologiahanke päättyy vuoden 2011 lopussa ja tulevasta toiminnasta on vasta suunnitelmia. Sosiaalihuollon toimijoilla ei ole tietoa tulevien vuosien muutoksista. Jos sosiaalihuollon kansallisen arkiston sekä yhtenäisen arkkitehtuurin, määritysten ja standardien käyttöönottoaikataulua ei nopeasti määritellä, jatkuu toimijoiden omaehtoinen kehittämistyö.

Kunnat uusivat ohjelmistonsa ilman kansallisia määrityksiä, yhteentoimivuus ei etene ja kopioiden lähettäminen jatkuu. Ratkaisujen viipyminen vaikeuttaa vakavasti myös sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisten asiakkaiden palvelujen saumatonta ja taloudellisesti tehokasta hoitamista. Suurin haitta hitaudesta on sosiaalipalvelujen toteutukselle, resurssien järkevälle käytölle ja sosiaalihuollon asiakkaiden saamalle palvelulle.

Tietoyhteiskuntamme kehittää jo innolla sähköistä asiointia ja sillehän olisi tilausta myös sosiaalipalveluissa sekä byrokratiaosuudessa että uusien palvelumuotojen luomisessa. Nykyjärjestelmillä emme pääse ainakaan yhtenäiseen sähköiseen asiointiin eikä osa kansalaisista pääse siitä osalliseksi pitkään aikaan. Lisäksi työntekijöiden työvälineet vanhentuvat, eivät tue työtä eivätkä kuulemma edes anna luotettavia tilastotietoja. Tätäkö ovat sosiaalipalvelut 2010-luvulla ja vielä seuraavallakin vuosikymmenellä?

HELI SAHALA projektipäällikkö Kuntaliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu