Kerran mä erehdyin!

Ostinpa taas keväällä Leppävedelle kalastusluvat, totesin ostaessani, että vien verkot heti, kun jäät lähtee ja ne lähti seuraavana päivänä. Sain sellaisen monisteen, jossa kyllä selvästi mainitaan rauhoituksesta, mutta se meni minulta ohitse ehkä osittain innokkuuteni ja huonon "lukutaitoni" takia.

No, menin eka kertaa katsomaan verkot. Eihän niitä ollut järvessä. Soitin kalastusalueen asiamiehelle, joka sanoi, että verkot on hänellä ja ne saa lunastaa 30 euron lunastusmaksua vastaan. No, en lunastanut, koska verkot olivat vanhat ja varkaiden tekemiä reikiä täynnä. Nehän repii kalat puukolla pois kun on kiirus.

No asiaan. Minä sain tästä mokastani 128 euron sakot ja moitteen, että olen tehnyt rikoksen. Mutta tämä asiamies sanoi, että kerrankin oli semmoiset verkot, jotka oli oikein merkitty elikkä lain mukaiset salot, jossa lippu toisessa ja kaksi lippua toisessa päässä ja kalastusalueen merkit ja jopa oma nimi kirjoitettuna lippusalon styroksikellukkeisiin. En kai minä mene rikosta tekemään jättämällä omat merkit ja nimelläni varastetut salot verkkoihini?

Kyllä Leppävedellä on kaikenlaisia mehukattipulloilla merkittyjä verkkoja, joista ei tiedä onko niissä verkot vai mitkä pyydykset. Ja eiköhän niitä pitäisi sakottaa, nehän rikkovat kalastuslakia jatkuvasti. Mutta poliisi, jonka puhuttelussa kävin, sanoi, että ei niitä kukaan kerkiä vahtimaan. Siis erehdyksestä sakotetaan, mutta ei niitä, jotka rikkovat jatkuvasti säännöksiä.

Kyllä minä kalamiehenä ihmettelen, että hauen takia on tuo keväinen rauhoitus ja niitä haukia Leppävedessä riittää. Kesällä kuhan kudun aikaanhan se rauhoitus pitäisi olla. Sehän on sentään arvokala. Nyt ne uivat verkkoihin lemmenhuumassaan.

Minä nyt aion menetellä tänä kesänä siten, että kun on väärin merkityt verkot, uistelen niiden ylitse ja jos uistimet jää kiinni verkkoihin irrotan ne puukolla. Enhän minä voi tietää, mitä sinne on laitettu. Ja jos omistaja tulee valittaa, niin kutsun poliisit paikalle, niin eiköhän sakkorumpa ala. Ei muuta kun hyvät kesät ja kireitä siimoja.

RISTO HÖGBACKA Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.