Maksimikoossa minimitilat ja -hinnat

Ilo, että lukiokoulutus kiinnostaa ja keskustelu käy vilkkaana. Keskusteltaisiinpa ammattiopiskelun ongelmista yhtä vilkkaasti. Vaikka koulutuskuntayhtymän (KKY) mammuttihankkeita puolustavien mielestä siellä "ei ole koettu isojen yksiköiden haittaavan", keskeyttämisprosentti on huolestuttava ja etäopetuksen määrä samoin. Ei ihme, että valtionosuudesta riittää ammattiopetuksen puolella seinienkin kunnostamiseen, kun kontaktiopetus on karsittu minimiin. Siihenkö lukiotkin pakotetaan?

Monet sekä ammattiopiskelijoiden vanhemmat että työnantajat ovat huolissaan opiskelumotivaatiosta ja sitä myötä heikoimmin motivoituneiden opiskelijoiden ammattitaidon kehittymisestä. Lähipiirissäni on surullista kerrottavaa siitä, miten itseään vielä etsivä nuori voi hukkua etäopintoihin ja laitoksen valtavaan massaan. Saman pelossa lukioväki nyt protestoi mammuttihankkeita.

Lukiokoulutus on julkishallinnollista toimintaa ja viime kädessä vastuun liikelaitokseen työnnetyn lukiokoulutuksen päätöksistä kantavat poliitikot.

Vaikka osalla ammattiopiston linjoista on loistava yhteishenki, voisiko tilanne parantua, jos nuorille taattaisiin hieman Colosseumia pienemmissä yksiköissä mahdollisuus tunteeseen, että he kuuluvat johonkin. Siitä ovat puhuneet amiksen käyneet nuoret, jotka eivät ole pääseet töihin omalle alalleen, vaan ovat tulleet erilaisten projektien aputyövoimaksi työmarkkinatuella harjoittelemaan lukio-opettajien suojissa työn tekemistä ja innostuneet lukio-opintojen yhteisöllisyydestä.

Rahalla mittaamattomien asioiden menettämisestä nuoret, heidän vanhempansa ja opettajansa ovat huolissaan, kun tehoajattelu ajaa kaiken maksimikoossa minimitiloihin minimihinnoin. Säästöjä ei konsulttienkaan mukaan juuri tule. Isoissa yksiköissä on helpompi alistua panemaan opetus verkkoon ja pienentää kontaktiopetuksen määrää, sillä se on seiniäkin kalliimpaa - ja arvokkaampaa. Verkko-opetus sopii paikoin, mutta ajatteluun ja yhteistoiminnallisuuteen oppii parhaiten kontaktiopetuksessa.

Keskustelua lukiohankkeesta on moitittu liian lyseokeskeiseksi. Vahvojen perinteiden varaan kehittämisensä rakentavan yhteisön puolesta on viisasta taistella, mutta se ei saa jättää varjoonsa kahta laajempaa näkökulmaa:

1) Mammuttilukioratkaisu vaarantaa paitsi jo vahvasti elävän yhteisöllisyyden ja hyvien opetuskäytänteiden kehittämisen. Se tuo esiin pakon kehittää haittoja kompensoivia ratkaisuja. Paljonko se maksaa?

Julkisuudessa ei ole ollut esillä esimerkiksi sitä suunnitelmaa, että mammuttilukioiden käyttökustannuksissa päästään halvemmalla mm. siksi, että lukiot eivät enää voisi pyörittää taideaineiden opetusta omissa tiloissaan vaan "käyttöasteeltaan vähäiset" tilat keskitettäisiin esimerkiksi konservatorion tiloihin.

2) Haluaako "koulukaupunki" olla airut tiellä, jossa lukiokoulutuksen omaleimaisuutta murennetaan korostamalla keinotekoisesti jopa rakennusratkaisuin ammattiopiston ja lukion yhteenkuuluvuutta? Valtakunnalliseen selvityksessa asiantuntijat korostivat olevan tärkeää kehittää lukiota erillään ammattiopistosta ja ammattiopistoa omana yksikkönään.

Kaikilla niillä nuorilla, jotka ammattiopistosta ovat halunneet ottaa lukiokursseja, on ollut siihen mahdollisuus jo vuosia. Ammattiopistossa on lisäksi omat pätevät, asiaan perehtyneet lukioaineiden opettajansa kahden tutkinnon suorittajia auttamassa.

Lukiolaisillakin on periaatteessa ollut mahdollisuus ottaa kursseja ammattiopistosta. Tosin suosituilla kursseilla ei ole ollut tilaa. Nuorten kiinnostus kahden koulumuodon yhdistämiseen on vähäistä, eikä sitä lisää se, että opetus sijoitetaan samalle kampukselle. Cygneus-lukio ja Viitaniemen ammattiopisto ovat jo nyt kylki kyljessä ja Lyseolta Harjun ammattiopistoon on kivenheitto. Matka ei pajon lyhyemmäksi kävisi, vaikka talot pantaisiin saman katon alle.

RAILI KIVELÄ lukio-opettaja Jyväskylän KKY

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.