Taiteilija vastaa omasta osuudestaan

Iikka Hackman kirjoitti Kaunis kaupunki -kolumnissaan (Ksml 29.5.) Jyväskylän keskustassa olevista harmaista betonikappaleista. Ehkä olisi kannattanut vaivautua ottamaan selvää betonikappaleiden historiasta.

Jyväskylän Kauppalaispiha sijaitsee Asemakadun ja Väinönkadun välillä olevalla kävelyalueella. Suurin kiinteistön omistaja on Jyväskylän kauppalaisseuran säätiö.

Noin 5 vuotta sitten alueen uudisrakennusten ja alueen kokonaisuunnittelusta vastaava AT-arkkitehtitoimisto pyysi minulta ideoita betonimuurin koristeluun. Tilaajana olivat kiinteistön omistajat, ei kaupunki. Kaupunki oli ohjeistanut kaavoituksessa katukuvan esteettistä puolta.

Ei ollut kyse taideteostilauksesta vaan taiteen soveltavasta käytöstä korketasoisen ympäristön luomiseksi; värillisestä suunnitelmasta. Muurin päällinen katetaan kestävällä, värikkäällä mosaiikilla monen sadan metrin pituiselta alueella. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kaupungin nuoret olisivat yhdessä taiteilijan kanssa toteuttaneet muurin koristelua taidetyöpajana. Kustannukset olisivat työpajalle tulleet eri rahoituksella. Ideana oli, että nuoret saavat vaikuttaa omaan ympäristöön itse tekemällä. Tämä osa jäi pois minusta riippumattomista syistä.

Suunnitelmat hyväksyttiin monissa kaupungin ja kiinteistöyhtiön yhteisissä kokouksissa. Materiaalin eli värillisen, säänkestävän mosaiikin toimivuudesta ja kestävyydestä haluttiin varmistua. Betonielementit madallettiin pyynnöstäni. Betonielementit toteutettiin ja niiden päälle jätettiin valuvaiheessa ura värillistä mosaiikkia varten - kokonaan betonielementtejä ei alunperinkään oltu ajateltu kustannusyistä päällystää.

Värillinen säänkestävä mosaiikki valittiin, koska se ei heti vuodessa näytä kulahteneelta ja rikkoudu ensimmäisillä pakkasilla ja on pimeän aikaan värin lähde. Samalla betonimuuri toimisi nojailupaikkana.

Ladonta piti aloittaa keväällä 2009. Yllättäen minulle mitään ilmoittamatta päätettiin olla toteuttamatta yhteisesti hyväksyttyä suunnitelmaa, jonka olin laatinut edulliseksi.

Kirjoittajan peräänkuuluttamat asiat oli huomioitu hankkeessa, joka oli kaupungin suunnitteluviraston ja kiinteistönomistajien yhteisesti sopima kaupunkikuvaan soveltuva esteettinen hanke ja joka nyt siis edelleen seisoo kulahtaneen keskeneräisenä keskeisellä oleskelu -läpikulkualueella.

Minulta pyydettiin kuukausia sitten mosaiikin ladonnan kustannusarvio uudelleen päätöksentekoa varten. Sen koomin asiasta ei ole minulle ilmoitettu tai tiedusteltu.

Olen saanut suunnittelupalkkion. Mutta sopimus kattoi myös asiallisen toteutuksen. Kyse on n. 25 000 eurosta toteutuskustannuksista sisältäen noin 50 neliöä ladontaa ja laattojen pilkkomista käsityönä, säänkestävällä materiaalilla. Kustannukset jakautuvat useammalle kuin yhdelle omistajalle. Ei siis ole kyse sadoista tuhansista euroista tai taiteilijan kyvyttömyydestä neuvotella tai taiteilijan ahneudesta.

Mielenkiintoista, että toimittajat eivät selvitä asiaa kesken jääneen hankeen rumentaessa keskeistä kaupunkitilaa vuodesta toiseen. Kaupungissa toimii julkinen taidehankintatyöryhmä ja kaupungin suunnittelutoimisto arkkitehteineen. On ikävää joutua tavan takaa vastaamaan eri tahojen vääriin tulkintoihin hankkeesta, samoin kuin toistuviin pyyntöihin jo huolella tehdyn ja asiallisesti jätetyn suunnitelman ja työn jälkeen. Kuka suojelee tekijää tällaiselta? Ei kukaan.

MARJA KOLU kuvataiteilija kuvataiteen läänintaiteilija Pohjanmaan taidetoimikunta Vaasa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu