VR pimittää tiedon halvemmista lipuista

VR ohjaa aktiivisesti ostamaan kalliimpia junalippuja. Kyse ei ole vain siitä, että aamun kolme ensimmäistä lähtöä Jyväskylästä Helsinkiin ovat kalleinta hintaluokkaa. Lisäksi VR:n nettivarauskone avaa edullisemmat yhteydet vain eri komennolla. Sellaisia päivällä sentään on.

Jos ei ole kiire, Haapamäen kautta matkustamalla voi säästää edestakaisessa Helsingin matkassa lähes 30 euroa.VR:n varauskone (www.vr.fi) ei kuitenkaan näytä näitä edullisempia yhteyksiä välillä Jyväskylä-Helsinki, ellei valitse "laajennettu haku" -vaihtoehtoa ja sen jälkeen vielä erikseen poista hausta Pendolinoja ja IC-junia. Tämä on tietenkin aika kyseenalaista osto-opastusta, jossa etenkin tietämätön kuluttaja maksaa liikaa.

Nettimyynti tai myyjät luukkujen takana eivät myöskään tarjoa Jyväskylän ja Helsingin välisiin lippuihin Tampereen ja Helsingin osuudelle taajamajunia. Kuitenkin esimerkiksi valitsemalla pikajunan Jyväskylästä Tampereelle ja jatkon sieltä lähijunalla säästää siinäkin tuntuvasti. Parhaimmillaan matka-aika IC-juniin verrattuna pitenee vain vajaan tunnin. Haapamäen kautta istuminen kyllä lisää aikaa jo toisella tavalla.

VR:n lippu-uudistus viime vuosikymmenen alkupuolella nosti matkustuskustannuksia huomattavasti. Ensi syksynä on tulossa jälleen suuri hintarakenteen muutos. Ilmeisesti VR on menossa esimerkiksi Saksassa toteutettuun malliin, jossa ostamisaika ja muutoskelpoisuus vaikuttaa hintaan. Asiakas, joka jaksaa suunnitella ja tietää systeemit, voi muutoksesta hyötyä. Harvemmin matkustava varmaan taas maksaa enemmän.

Suomessa ei taida olla rautatiematkustamiseen liittyvää kuluttajaliikettä - joidenkin lähiliikenteeseen liittyneiden painostusryhmien lisäksi. Sellaiselle olisi kyllä tarvetta.

JUHANI NIINISTÖ Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu