Lyseomme toimii

Lyseo, 600 oppilaan koulumme on suurlukio. 1 200 oppilaan lukiot eivät ole suurlukioita vaan mammuttioppilaitoksia.

Emme usko mammuttilukioiden parantavan oppimista tai opetusta. Nykytilanne, kaikkien erillisten ja omaleimaisten lukioiden yhteistyö, on toimivaa ja antoisaa. Se opettaa yhteistyötaitoja, uusien ihmisten kanssa toimimista ja erilaisuuden hyväksymistä.

Nykyinen suurlukio antaa laajan kurssivalikoiman sekä mahdollisuuden osallistua ja järjestää erilaisia kerhoja, ryhmiä, toimikuntia ja tapahtumia. Jokainen halukas pääsee varmasti mukaan jokavuotiseen koululaisnäytelmään, puurojuhlaan, lehden toimitukseen tai Lyseon yöhön ja esille taitotasosta huolimatta. Se on todellista tasa-arvoa.

On mahdotonta mitata rahassa koulun oheistoiminnan etuja - sitä oppimisen määrää, jota ei voi opintosuunnitelmaan kirjata. Kokemuksesta tiedämme, että 600 oppilaan nykyinen lukio on toimiva ratkaisu. Samaa mieltä ovat muutkin Jyväskylän lukiolaiset.

Vaikka oppilasmäärä on suuri, on Lyseon yhteishenki voittamaton. Sen eteen oppilaat ja opettajat tekevät valtavasti työtä. Tämä on tärkeää miellyttävän oppimisympäristön saavuttamiseksi - kuka haluaisi herätä joka aamu kouluun, jonne ei tunne kuuluvansa, jossa oppilaat ovat happamia ja henkilökunta "tekee vain työtään"? Pelkäämme näin käyvän, jos luodaan jättilukioita, joissa ihmiset eivät tunne toisiaan.

Lukioon tullessaan oppilaat ovat vielä kovin nuoria, eikä vastuunkanto omista tekemisistä ole helppoa. Yläasteella opot, vanhemmat ja opettajat seuraavat vielä tiiviisti koulunkäyntiä ja tarpeen tullen pakottavat suorittamaan oppimisvelvollisuuden loppuun.

Lukiossa moista velvollisuutta ei enää ole - kursseille osallistuminen on vapaaehtoista. Nykylukiolaitoksessa yksittäisen opiskelijan seuraaminen ja kannustaminen vielä onnistuu. Opettajat tuntevat oppilaansa, ja myös opot tukevat ja auttavat.

Harva viisitoistakesäinen on heti peruskoulun jälkeen valmis yliopiston kaltaiseen, täysin itsenäiseen oppimisympäristöön. Nuorelle tärkeää on sosiaalisen hyväksyntä, ystävät ja viihtyvyys, tunne siitä että saa olla mitä on, kehittää itseään ja tulla hyväksytyksi ja nähdyksi.

Mammuttilukiossa niin kursseja, tilaa kuin ihmisiäkin on valtavasti. Kuinka paljon siellä täytyisikään tuntea ihmisiä osuakseen samalle kurssille jonkun tutun kanssa? Vaikka päättäjistä se voi kummalta tuntuakin, ei oppimistuloksia paranna opiskelu ventovieraiden kanssa. Tutussa porukassa, jossa muut oppilaat persoonina ja mielipiteineen ovat jo tuttuja, on helpompi rentoutua, kysyä, kritisoida ja keskittyä.

Meille on tärkeää, että nykyisille ja tuleville Jyväskylän lukiolaisille turvataan viihtyisä, turvallinen ja miellyttävä oppimisympäristö, jotta oppimistulokset pysyvät hyvinä ja nuoret terveinä. Nuorissa on tulevaisuus ja tulevaisuus vaatii tulla kuulluksi. (Aikuisten oikeesti.)

HANNA KOSKI, pj ja 6 muuta allekirjoittajaa Lyseon lukion oppilaskunnan hallitus Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu