Piirin vaihtoa kannattaa harkita

Keskisuomalaisen pääkirjoitus 22.5. käsitteli sairaanhoitopiirin vaihtosuunnitelmia Pirkanmaalle. Koska kokemuksen perusteella ei asiasta ole tietoa ja varsinkin kun Jämsän kaupunginjohto hätäilee asian kanssa, esitän tässä joitakin lukuja.

Mielestäni Jämsä ja Keuruu ovat Tampereen keskussairaalaan nähden vähän samassa asemassa. Sieltä katsoen reuna-alueen ongelmat voivat tuntua raskaammalta kuin Jyväskylän suunnasta katsoen.

Vuoden 2008 tilinpäätöstietojen mukaan on Keuruu käyttänyt erikoissairaanhoitoja seuraavasti: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 85,5 prosenttia, Mäntän shp 1,8, Jämsän shp 2,7, Ähtärin shp 0,5, Muut shp 2,9, MT-palvelu 5,0, eläkevakuutus 1,4 prosenttia.

Asiassa hätäillään tarpeettomasti. Jämsän kaupunginjohto on nopean aiesopimuksen kannalla, vaikka liittymisestä Pirkanmaahan asiasta ei ole mitään tietoa aiemmilta vuosilta, tai niitä ei haluta esittää. Keuruun sairaanhoitojen käyttö muista sairaanhoitopiireistä vuonna 2008 on ollut verrattain vähäistä. Mikään ei estä niitten edelleenkin käyttöä. Luulisin kuitenkin, että se jatkossakin olisi vähäistä.

Sen että Paras-hankkeeseen kuuluu kuntia Jyväskylän tuolta puolen ei pitäisi vaikuttaa Keuruuseen mitään. Jos Jämsä ja Kuhmoinen liittyvät Pirkanmaahan, rikkoutuu Keski-Suomi kokonaisuudessaankin pahasti. Onhan Jyväskylä muittenkin asioitten keskuspaikka. Kun maalaiskuntien väki vähenee jatkuvasti, on eri toimintoja koottava alueen keskustaan.

Keski-Suomessa on kolme sellaista aluetta, joista on mahdollisuus saada kansanedustaja. Näin voidaan torjua Jyväskylän valta-asema. Nämä alueet on Kivijärven, Jämsän ja Keuruun seutu.

Tosiasiassa vain kahdella puolueella on mahdollisuus tähän. Oikeaa asiaa ajaa kansanedustaja Tuula Peltonen. Asia pitäisi nähdä yhteisenä hankkeena.

PAULI PIHLAJAMIES Keuruu

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.