Mitä on monikulttuurisuus?

Lars-Olof Fredriksson kysyi (Ksml 12.2.2011) monikulttuurisuudesta antamatta siihen vastausta.

En ihmettele, sillä monikulttuurisuus on kovin vaikea asia ihmiskunnalle.

Monikulttuurisuudesta on haluttu tehdä myönteinen asia tietämättä, mitä se sisältää. Kriitikot "nostetaan helposti seinälle". Kuitenkin monikulttuurisuus on epäonnistunut useimmissa Euroopan maissa, kuten Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa, Norjassa jne. Myös "kulttuurien sulatusuunissa" Yhdysvalloissa epäonnistuminen on ollut pitkään tosiasia, samoin Venäjällä. Monikulttuurisuus on muuttumassa kielteiseksi.

Konfliktit kehittyvät kulttuurien, ei kansakuntien välillä (Samuel P. Huntington). Kulttuuri on yhteisön tai koko ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuus, jonka koostumus muuttuu jatkuvasti. Kulttuureille on ominaista niiden pitkä jatkuvuus. Imperiumit ja kansallisvaltiot nousevat ja tuhoutuvat, poliittiset ideologiat syntyvät ja kuolevat, mutta kulttuurit säilyttävät perusolemuksensa. Nykyiset valtakulttuurit ovat olleet olemassa vuosituhansia, mutta kohdanneet toisiaan vasta 1900-luvulla.

Globalisaatio ei lähennä eri kulttuureita toisiinsa, vaan saman kulttuurin kansat ja valtiot lähentyvät toisiaan. Syntyy käsitteitä kuten "länsimainen demokratia" tai "läntiset arvot", jotka hyväksytään oman kulttuurin sisällä mutta niiden leviäminen muihin kulttuureihin ei toimi.

Oman kulttuurin muuttuessa normiksi on mahdotonta ymmärtää muiden kulttuurien edustajia heidän lähtökohdistaan.

Suomessa on muiden läntisten kulttuurien tapaan tavoitteena maahanmuuttajien kotouttaminen eli sopeuttaminen osaksi vallitsevaa kulttuuria. Tämä ei käytännön tasolla toimi. Maahanmuuttajat muodostavat oman alakulttuurinsa eivätkä sulaudu valtakulttuuriin.

Osassa Euroopan maita tämä on niin pitkällä, että valtakulttuurin edustajat muuttavat alakulttuurin alta pois. Seurauksena ovat homogeeniset alakulttuurin alueet jopa omine kouluineen ja oikeusjärjestyksineen.

Lassi Saressalo kirjoittaa 3.6.2010 Kotiseutupostissa: "Mielestäni meidän olisi syytä unohtaa käsite monikulttuurisuus. Sehän tarkoittaa, että meillä Suomessamme olisi monta kulttuuria, jotka eivät kohtaa toisiaan. Siksipä onkin syytä ottaa käyttöön käsite monimuotoinen suomalaisuus, jossa korostuu mahdollisuutemme ottaa vastaan myös vieraat ja tehdä heidän kanssaan maastamme ja kansastamme kulttuurisesti monimuotoinen mutta samalla suomalainen Suomi."

Suvaitseva ja vapaa oikeusvaltio on haavoittuva, ja sitä voi helposti käyttää hyväksi (Suomen Kuvalehti 11.2.2011). Suvaitsevaisuus on hyvä asia, hyväuskoisuuskin tiettyyn rajaan saakka. Hyvinä aikoina molemmat toimivat, mutta huonoina aikoina näiden tiimoilla syntyy ristiriitoja.

HANNU LUOTOLA Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu